Quantcast
Channel: Saras Scrapblogg och livet runtikring
Viewing all 124 articles
Browse latest View live

Scrap!

$
0
0
Just nu händer det inte mycket på scrapbordet, men det finns ju ett lager som visats i Scrappizbloggen under januari och februari som jag inte visat här:



Scrappa med hål



Scrappa med vinyl



Lifta Maries julkort



Skiss med träd



Momokromatiskt spill



Malenas prylutmaning



Scrappa med kollegieblock



Lottas materialutmaning



Egen bakgrund




Använda häftapparaten - THs pyttisar

Saker jag tycker om - en slags önskelista

$
0
0
Jag har fått påtryckningar om önskelista inför sommarens fyllning, så jag kommer att klura och lägga ut lite saker jag tycker om här. Sånt man kanske inte unnar sig själv, men som funkar som glädjor i paket med glansiga snören!



Berså är koloninostalgi för mig, utan att jag kan sätta fingret på varför. Jag tror mormor hade en bersåservice, typ kaffekoppar/tekoppar, kanna och kanske assietter på kolonin. Jag har dock totalförälskat mig i kannan/tillbringaren!! Den på bilden ser ganska liten ut, den jag har sett var nog lite större (om smörasken är "standard"). Jag älskar den bulliga/knubbiga formen på kannan. Smörasken fick följa med för att den är söt, men är bara på bonuslistan. Jag har en Picknick-smörask redan som får jobba med mina tepåsar!




Som de flesta av mina vänner vet har jag en blygsam och försiktig samling av Zoega´s kaffeburkar. Den understa bilden är lånad på sidan Gamla plåtburkar och den övre hittade jag på Tradera med google... Jag har den röda burken med helsingborgsmotiv/luftballong och en hel del andra, men detta är exempel på två jag saknar, ifall någon skulle springa på dom på någon loppis e.d. Det är framför allt de gamla burkarna i den här modellen som ingår i min samling, även om jag fått en del av de nyare fyrkantiga burkarna också - som ju blir gamla de med så småningom!



Vi kan stanna kvar i loppisvärlden. Med nya tvättstugan på gång drömmer jag om en sån här såpa-skål att ha bredvid vasken. Den ska helst vara i skick att användas till en tvål e.d., så den inte rostar sönder direkt! Om den är gröngul eller vitblå spelar ingen roll, men det ska helst vara Såpa och inte soda eller salt som jag tror finns det också.


Bland lite nyare saker gillar jag de här söta flodisarna mycket! En totalt onödig pryl, men så läckra! Jag såg dom på Louisiana när vi var där, men de verkar vara en sån trend-inredningsgrej som man hittar där de säljer trendiga prylar... te.x. inreda.com



Vi har vägglyktor av den här äldre typen på alla våra hus, bodar och garage i lite olika varianter. Jag önskar mej en lyktstolpe som vi kan ha vid parkeringen nånstans som kompletterar dessa. Eftersom våra lyktor redan är ett ihopplock av flera olika sorter, gamla och nytillverkade, spelar det inte så stor roll vilken modell exakt, eller hur många lampor det är på stolpen, bara det är den här stilen! Jag tror elen är förberedd!



Jag recyclar en bild som varit med här tidigare, men skylten står fortfarande på önskelistan. Under våren har jag hittat "bevis" i kyrkböckerna på att vårt hus en gång varit ett torp, vilket är riktigt kul! Namnet Annedal användes under 1900-talet, bl.a. i lägenhetsköpehandlingar från 1920 och även som postadress till farbrorn som bodde här före oss. Vi funderar ofta på att börja använda det igen, och jag hade t.o.m. det som förslag på gemensamt efternamn när vi gifte oss, men det gick inte hem...  Med en riktig gammeldags (fast nygjord) emaljskylt använder vi ju namnet lite iallafall!

Tvättstugedrömmar

Också en slags önskelista, men även berättelse om visionerna som snart förverkligas i någon form. Grunden är klar. Väntar på röris, elis och inredning...



Bloggen Lantlif visar ibland inspirationsbild (se ovan) på sin tvättstuga, och min tvättstuga kommer att inspireras massor av denna! Jag är dock lite mindre romatiskt-tuttenutt och mer hardcore-praktisk i mitt vintage-utövande och kommer att pynta med tvättbrädor, gammalt strykjärn, zinkliknande förvaring m.m. Utrymmet är inte så stort, så det blir praktiskt före pynt förutom tvättbrädorna som är totalt onödiga, men jag alltid gillat och velat ha. Tvättbrädorna finns redan införskaffade, en "plåt" och en glas i olika storlekar, så det behöver ni inte bekymra er om! De bara väntar på att få komma fram från sin förvaring.

Det jag visar här är draperiet som hänger framför bänken. Vår bänk kommer att bli 60+60+ca40 cm lång. Två standardmaskiner ska döljas, MEN måste vara lättåtkomliga såklart, så det behövs nog ett uppdelat draperi med en smart lättbortskjuten upphängning (öljetter? Lättglidande på skena?). Stilen på draperiet ska vara "kökshanddukar", med någonslags randning. Helst skulle jag vilja ha vitt och grått, men kökshandduksblå eller svart skulle också funka till det vita.



Inspirationsbild på tyg från Stoff och Stil...

Jag kommer på när jag drar igång syprojekt att jag tycker det är aptråkigt att sy, därför sätter jag detta på min önskelista och hoppas att någon som tycker det är kul eller "no big deal" kanske vill svepa ihop det till mig! Man får inte vara dum.... Höjden på bänken blir standardbänk där tvättmaskin och torktumlare får plats under.



Eftersom vi har ont om plats på längden av tvättbänken över och bredvid maskinerna har vi bekymmer med vilken ho vi ska ha. Jag är helt inne på det här tvättstället från Gustafsberg. Det skulle isåfall monteras med bakre långsidan mot bänkänden och ytterväggen och sedan blir blandaren på kortsidan av hon i bänkskivan bakom/mot det lilla fönstret. Själva hon fälls ner i bänkskivan så framkanten går i linje med bänkskivans underkant. Maken är skeptisk eftersom det är gjort för att monteras blablabla... Det blir svårt att realisera drömmen. Han kan tänka sig denna hon om han fått se den först. Jag tror det är en sån specialprodukt att butikerna inte gärna tar hem en om man inte har tänkt köpa, så det är lite moment 22... (vi har iofs inte frågat...)

Tillägg 6 maj: Vi löste det med en vanlig rostfri rund ho....



Den här ritningen fick jag ihop och skärmdumpade innan programmet kraschade för ett bra tag sedan (jag har inte orkat göra någon ny). Det blir troligtvis inget skåp där, eftersom avståndet mellan maskin och vägg är ...36 cm tror jag det var... Men det är där hon ska knös in.

Jag önskar porslinsho här, där tvätthon på sin höjd används till någon enstaka handtvätt eller itappning av skurhinksvatten. Att kanten kanske blir lite högre än standard pga platsen känns inte som något stort problem, då det inte blir något varje dag-jobb i timmar, typ diskning eller så här. Här får alltså det fina gå före det praktiska tycker jag. Tvätta är tråkigt nog ändå, man kan ju ha fint omkring sej när man gör det!

Jag tror det blir kanonfint! Annars är alternativen nån fjantig tunnplåtad båtho, för något annat får inte plats i nersänkt tillstånd bredvid maskinerna... Och ekonomin finns inte till ett måttbeställt gjutet alternativ, annars är jag förtjust i denna varianten på IKEA i Kalmar.



Tvättstugan ligger bredvid köket och båda är i norrläge. Det är svårt att få in ljus som gör att man trivs riktigt bra där. Jag drar mig oftast till vårt ljusa vardagsrum när det är dagsljus. På kvällarna kan man ju tända lampor, och då trivs jag också bättre i köksregionen med mysigt dimrat gult ljus! Min vision är att ha samma ljus i tvättstugan och att se det från köket, även om vi stänger om pågående tvätt. Och dagtid vill jag gärna släppa in så mycket ljus som möjligt även från det hållet, där vi har små fönster åt två håll.



Därför drömmer jag om en glasad dörr mellan kök och tvättstuga. Maken säger att den ändå alltid kommer att vara öppen (vilket jag inte tror, men det återstår att se) och är därför tveksam till den extra utgiften en vitmålad glasad dörr innebär. Jag tror den gör så mycket för trivseln och utseendet att det är värt det. Köpa obehandlad och måla själv var dessutom absoluuuut inget alternativ!



Jag har inte visat golvet förresten (jo, på facebook)! Det blev rutigt! Här är vyn från köket där jag vill ha glasdörren. Bilden tagit i ljusrörslyse efter att maken städat ur och pappat av efter panelmålning och spikning. Läget är samma idag ungefär. Har väntat på bankmöte och nu ska det jagas hantverkare och köpas inredning.

Försiktig trädgård och utemiljö

På våra önskelistor står alltid lite trädgårdsförändringar. Några favoritfruktträd har fortfarande inte blivit ersatta när vi var tvungna att såga ner dom för bygget. Augustipäronträdet utanför entrédörren lever på lånad tid och är kladdigare än nånsin sedan vi gjorde stengångar päronen kunde rasa ner på. Vi har ett träd på södersidan också, så egentligen är beslutet fattat att vi ska ta ner norrsidesträdet av praktiskta skäl OCH lite säkerhetsskäl också, eftersom det står väldigt nära huset och börjar vara gammalt...

Hjälp med fällning av päronträdet står därmed på önskelistan.

Ifjol anla jag en liten perennrabatt som jag ser utanför mitt kontorsfönster. Jag samlar försiktigt på mig lite önskeväxter.



Kungsängslilja tror jag skulle passa finfint ihop med mina andra växter! Jag har förstått att de går att köpa plantor och peta ner nuförtiden om de är svåra att få upp från lökar.
Tillägg 6 maj: Stryker denna från önskelistan eftersom jag sprang på såna på Plantan häromdan, så de står så fint i min perennrabatt nu!

Har du någon perennfavorit? Överraska mej!

Så småningom skulle jag vilja byta ut vår taggiga röda berberishäck mot något mindre spretigt, men ändå vindskyddande alternativ. Jag är själv förtjust i liguster, men inbillar mig att det är mycket skötsel av den för att den ska bli fin... Buxbom har jag mycket svårt för doften av, så den skulle inte funka alls. Skulle kunna tänka mej pil, men det är väl ett besvärligt elände när de får för sig att börja sprida sej...

Tillägg 29 maj: Jag kan även tänka mej en gammaldags gärdsgård, men den är verkligen inte ihopslängd i en handvändning!


Jag kör mer och mer med krukplantering, eftersom man håller ogräset i skick bättre (men har större krav på sig att vattna...). Jag blandar två stilar + att jag har några såna blå krukor kvar från balkongtiden (de behöver inte förökas) och det finns lite rester från en terracotta-period också!

De två framträdande stilarna är svarta "designkrukor" i fiber/polystone/konststen-material (som börjar vara vanligt överallt och håller hyfsade priser per volym också! OBS, inte flätade konstrottingstilen....), där jag har en båtformad kruka till lite örter och krypväxter och en stoooor klotformad till min altan-humle. Jag kan tänka mej fler varianter i detta lite stenliknande material att komplettera med! Den andra stilen är gamla trälådor som jag ifjol t.ex. hade ett pyntgräs och en chokladblomma i. Som alltid när man inreder blir det snyggast att gruppera flera på ett ställe, så jag kommer att bygga ut samlingen försiktigt i år till altaninredningen. Zinkbaljor av olika slag funkar alltid också! Jag är i behov av en större till jordgubbsplantorna jag fick i fjol. De står lite trångt i den provisoriska baljan... För blomplantering gör det absolut inget att de rostat sönder i botten lite!

Solceller!

$
0
0
Sedan ett par år har jag IKEAs solcellslampor och samlar sakta på mig fler och fler!



Dessa är dock INTE solcell, utan batteridrivna, men några stycken kan man ju komplettera med!
Tillägg 6 maj: har köpt en blå och en grön förpackning, mken de var himla söta, så jag vill gärna ha fler!


Jag har en sån här, men den vill gärna ha sällskap! Det blir lite fukt inne i kupan, så man får torka av den ibland, annars funkar den kanon som mysbelysning ute om sommarkvällarna! Förra året bodde den på trädgårdsmatbordet.

Jag har den lilla kupan på fot också, som de inte verkar ha kvar.
Tillägg 6 maj: Jag köpte en till, så denna behöver jag inte fler av. Den lilla har tyvärr dött dock. Något slags glapp... =O( Men den har levt i 2 år, så jag får väl vara nöjd med det!


Funderar skarpt på att köpa några såna här vita att ha ute på altanen. Man pratar ju ofta om att förlänga vardagsrummet utåt, och vi har vita rislampor 3 och 3 i vardagsrummet nu. Osäker på var de måste hänga för att få laddning dock... Bara vita intressant i det syftet....
Tillägg 6 maj: vi köpte en liten vit för att testa om den laddade som den skulle och se hur den såg ut. Jag är nöjd med testet, den lyser så fint så, så vi "behöver" 2 till för att komplettera trion.
Tillägg 29 maj: Vi hittade dessa på Rusta också, så nu är trion komplett.


Förra årets favorit utan konkurrens var de röda bollarna! De har blivit lite solblekta, men inte så det stör. Däremot får dom ibland för sig att börja blinka hysteriskt istället för att lysa med fast sken. Något slags glapp? Precis när jag hade bestämt mej för att skaffa fler var de slut i fjol... Men nu har dom kommit in igen med nytt namn! Så i år ska jag investera i fler slingor - festslingor i trädgården jämt! Härligt! Alla färger av intresse!

Tillägg 6 maj: Den här fanns inte alls i Kalmar, så den kunde jag inte köpa fler av i helgen. Fortfarande högintressant! Särskilt blå och gul!
Tillägg 29 maj: I Helsingborg inhandlades blå och gul, så nu har jag de färger jag vill ha. Det gör inget om det blir fler, men det har inte hög prio längre.

Nu händer det grejer i utbyggnaden!

$
0
0
Våren kom ju snabbt i år. Så snabbt att den sprang förbi aprilvädret som inte hann ikapp förrän nu i början av maj när det kastade på oss lite snö-hagel-regn och storm. Med betoning på lite! Regntunnorna är snustorra, marken är snustorr förutom lite dagg på morgonen och min näckrostunna läcker som ett såll. Men det kommer väl snart lite fukt som löser det. Näckrostunnan är så rolig att studera, det är verkligen ett levande material! När det är torrt väder sjunker vattennivån direkt och jag får fylla på nytt vatten då och då. Sen plötsligt läcker den inte alls i flera veckor, då är luftfuktigheten tydligen så hög att den sväller igen fint.

Med aprilvädersperioden blev vi iallafall lockade inomhus! Vi åkte på välbehövd shoppingturné till grannstaden Kalmar och besökte IKEA och Bauhaus. Vi kom hem med allt som behövdes till att bygga klart tvättstuga/toa utom toastol och tvättmaskiner, som vi ska ha samma modell som den vi har i badrummet (vägghängd med tank).



Kunde inte låta bli att plåta min "ritning" till snickaren som skulle lägga golvklinker. Han gjorde verkligen ett toppenjobb och jag blir lika lycklig varje gång jag ser golvet! Det blev så fiiint! De små klinkerplattorna passade perfekt i detta snuttiga utrymmet!



Maken har fixat och grejat och skruvat och donat flera dar med montering av det lilla handfatet med skåp under.



Tillhörande spegelskåp som hamnar över toan. Detta kit har vi haft i förrådet i lådor sen i höstas eller somras eller något. Trodde ju vi skulle få kaklat och fixat med detta för evigheter sen.



Duschdörrar, regndusch-handdusch och minimal handdukstork (den fick inte vara mer än 45 bred, och då blev det denna...). "Frostat" glas eftersom vårt vatten är så kalkrikt pga filtret. Då syns inte minsta vattendroppe lika mycket iallafall. Inte för att man slipper rengöringen för det... Duschdörrarna kom från Skånska Byggvaror för nån vecka sen.

Toastolen är beställd, så nu är det snart dags att inviga lilltoan med dusch!

Tvättstugan

Världens minsta tvättstuga blir det! Nä, jag vet, det finns dom som inte har någon, så jag är tacksam att jag får in tvättstugan inomhus, även om det innebär mycket kompromisser och "gick inte"-moment...



Vi skruvade ihop den här IKEA-hyllan igår. Tanken var att den skulle suttit lite lägre, men då hade man fått krypa under den för att komma åt hon.



Vi kollade på olika alternativ av bänkar och hoar i Kalmar, men det landade till slut på en "vanlig" laminatskiva i "marmorimitation" och en isågad rund ho. Gjutakrylskivorna på IKEA kostade ungefär 10.000 och fick beställas en decimeter längre eftersom vi skulle ha hon så långt ut mot väggen (det var tvunget att vara en decimeters kant på vänstersidan) så vi skulle fått såga av den själv i rätt bredd. Det hade väl gått, MEN den fanns bara i helvitt och i en svart, prickig stenimitation. Helvitt kändes för "plastigt" och den svarta stenen för mörkt, så vi släppte den idén.
Bänken kom upp igår, och Greta tyckte det var ett toppenställe att sitta och spana i fönster från! Lite mycket sket i fönstret bara...

Industrilamps-stuk på över-bänkenbelysningen kräver lite elektrikermoddning av takkontakterna. Den hamnade ju av bara farten på "standardstället" = mitt i taket, utan en tanke på att man då skulle behöva en mycket platt taklampa för att inte riva ner den med de två dörrar som ska öppnas och stängas där. Eftersom jag hela tiden pratat om antingen "kristallkrona" eller hängande industristuk-lampor över bänken tar jag inte på mig något ansvar för detta "gör om, gör rätt"-extra moment ;-)

Nu väntar jag bara på beslut om nya tvättmaskiner. Jag tycker som vanligt det är dumt att inte ställa dit nytt. De gamla är rätt ofräscha och inte alls särskilt najs att tvätta sina kläder i. Jag brukar blunda och lalla lite och låtsas som om jag inte ser. Jag har försökt rengöra filter i torktumlare och torkar av och försöker skura ur div påväxter i tvättmaskinen då och då, men det är ett megaprojekt att göra det ordentligt därute utan varmvatten... Dessutom låter dom som ett helt kompani när de kör, och nu för tiden finns det faktiskt maskiner man får gå fram och känna på för att se om de är igång. Ett ganska smart val för innemaskiner för att inte behöva planera när det är lämpligast att köra dom. Men visst, det kostar ju. Men nu köpte vi ju inte den dyra specialbeställda diskbänken eller den fiiina porslinshon, så då borde det ju finnas budget för maskinerna över, väl? Eller hur?

Mina trädgårdsprojekt

$
0
0
Jag är så glad att jag lyckats hitta ett hyfsat fungerande koncept för min personlighet när det gäller trädgårdsskötsel! Krukor, odlingslådor och en liiiten rabatt verkar än så länge vara grejen. Och lättskötta växter som överlever mina spontana skötselförsök (vadå vattna dagligen? Vadå näring?).



Så här har min perennrabbat sett ut i år. Ljuvliga stora tulpaner kom från mina lökar som jag satte i höstas och nu har även fingerörten jag "fått tillbaka" (ättling från en jag hade på balkongen på Marieberg, som fick flytta till Möcklö när jag flyttade till Carlandravägen utan balkong) börjat blomma. Allium-bollarna är fullt utslagna idag, vilket dom inte hunnit göra på bilden. Än så länge klarar jag skötseln av rabatten med barkmull och lite lukning och TÄTT med växter!



Här är ett av årets nya projekt - min lavendelhäck. På södersidan utanför badrumsfönstret är det så väldränerat att den torra våren torkat ut gräsmattan rejält en bra bit ut från huset. Jag har drömt om att ha lavendel längs södervägen ett par år nu, men i år fick jag en idé på en odlingslådevariant att sätta dom i (eftersom vi varken vill eller kan ha rabatter intill huset pga dräneringen). Och jag är så glad och tacksam över att min underbare man hjälper mig genomföra mina små tok-projekt även om det finns 100 andra saker att göra som kanske egentligen är viktigare!

Jag har sörjt att vi inte kunde ha något av gamm-stugans timmerväggar synligt någonstans och gått och tittat lystet på de stockar som sågats bort, bl.a. när vi öppnade upp för fönster och altandörr på södersidan, som legat i en vedhög. En idé till utsmyckad odlingslåda föddes, och när jag kom på att man kunde köpa pallkragar och klyva på mitten så det blev mer långsmala lådor insåg jag att projektet var ganska snabbgenomfört. Jag hoppades till och med ett svagt ögonblick att jag kanske skulle kunna fixa till lådorna själv. Men det var lite får många moment som involverade sågar och skruvdragare för att jag skulle våga mej på det - och maken gör ju sånt på ett litet kick (tog det en timme inkl. byte av den upprötna stocken som inte funkade?).

Vi behöll detaljer som visar att stockarna använts till stugbygge, och har bl.a. stocknumrering synlig i kanten på ena boxen - vi tror ursprungsstugan varit flyttad hit... Därför blev det också ett mellanrum mellan boxarna som jag funderar på att ställa ett krukträd e.d. i. Kanske en uppstammad lavendel?

Lådorna ska falurödstrykas och jag tänkte spraymåla metalldelarna med matt-svart färg. Väntar bara på ett annat projekt som nog också ska falurödas när det är klart.



Här är helgformen på min näckrosdamm. Den regnlösa våren har gjort att tunnan läckt väldigt mycket i överkanten och varit svår att hålla fylld, men det har rättat till sig direkt nu när regnet dök upp. Näckrosorna övervintrade i en täckt balja i källaren och var på väg att krypa upp och ut själv när vi hämtade upp dom i april strax innan det var helt frostfritt. Nån frostnatt tänkte jag de kunde klara om det skulle vara så, och det har dom gjort. Håll nu tummarna att vi får många fina blommor i år som klarar väder och vind!



Jag har även i år köpt lite blandade växter till mina krukor och lådor på altanen. I år blev det en trapp-stilleben-variant med en "spaljé" bakom som kanske ska få jobba lite senare. Det är en del av träförpackningen till vår nya toastol som jag sa till maken att han kunde ställa på altanen (jo, han himlade med ögonen, men lydde...). Jag gillar ruffiga bruks-träprylar som ni märker! Fisklådan fick vi julmat i från Sturkö rökeri av makens jobb i julas. Tänkte den kunde bli söt med små krukväxter av något slag, men glömmer alltid köpa såna... Typ ett flak lobelia eller marguriter eller något... Ufo-lampan köpte jag billigt på IKEA i Helsingborg. I love solcell!

Tyvärr plockade jag ihop två påsar blommor vid Brofästet där jag inte fick med namnskyltar, så jag vet inte vad jag köpt förutom Chokladblomman som jag gillade skarpt ifjol. Tror dom dekorativa mörka bladen med illgrön kant hette något med choklad också... Sommarljus kan den rosa stängeln uppe till vänster ha hetat... Kisses and ice tror jag dom små "lejongapiga" nere till höger hette och petuniorna till vänster Something Picasso. Det var nästan alla... Får åka förbi med ett block och anteckna nästagång jag kör förbi om de har kvar dom...



Fjolårets humlelkruka har fått en ny humle i år. Den gula överlevde inte vintern och var dessutom ganska klenväxande. Så jag tog en vanlig grön i år och hoppas på frodig grönska snart. Det såg så tomt ut i krukan att jag planterade krasse (tror jag dom heter?) också i framkanten, och jag tror att dom kanske kan få för sig att klättra lite på IKEA-spaljén Socker. Fågelholken har stått omålad på mitt kontor i en evighet, men nu fick jag för mig att måla upp den och pynta med den. Den är ganska skrymmande, så den passade bara i denna stora krukan ihop med en olje-fackla. Parasollfoten har f.ö. ÄNTLIGEN fått sej en vagn så vi kan flytta parasollen dit den behövs utan att knäcka ryggen!



Jag har fått färdigt en ny altan utanför mitt kontor. Vi brukade sitta på gräsplanen här när vi hade sommarkalas, eftersom syrenbusken utanför husentrén brukade ge lä alltid när det blåste. Därför planerade vi en altan här. Det var egentligen innan vi blev frälsta av partytält för sommarkalasen, men det är ändå skönt med en sittplats till i lite väderskydd. Jag fick den fina zinkbaljan av sötaste Johanna till mitt bröllop och har längtat efter att använda den, men regntunneplatserna har varit fulla med annat. Jag blev lite dammfrälst ifjol av mitt näckrosprojekt och när jag såg en balja med vattenväxter på trädgårdsmässan på Vämö häromhelgen visste jag direkt att så ville jag ha det, och jag ville ha det på min nya altan!

För att det inte skulle bli för kalt har jag planterat lite växter runt baljan också. Det började med krukor, men i helgen köpte jag en murbruksbalja istället och har två sorters gräs (pampasgräs och darrgräs) i ihop med en funkia. Pampasgräset torkade och blåste sönder den korta stund det stod i krukan, men jag hoppas det repar sej igen snabbt. Har de verkligen ingen vind på Pampas??

Någon av alla mina inspirationstidningar berättade att det fanns en solcellsdriven fontänpump att köpa, och jag hade kollat återförsäljare som fanns i Helsingborgstrakten när vi åkte på Skånetur nu. Köpte pumpen EurydikeÖdåkra Uteplantor - en helt UNDERBAR plantskola som jag skulle bott på och ruinerat mej på om jag haft den närmre!! Vilka miljöer och vilket sortiment!! Det var här jag hittade darrgräset också. Pumpen klarade jag av att montera ihop själv och den började spruta så fort jag kopplade sladden i solcellspanelen. Den behöver alltså sol för att porla och har inget laddningsbart batteri (som jag tror finns i de dyrare modellerna). Men man behöver väl inte ha en fontän stående och porla när det ändå inte är finväder? Vattenväxterna köpte jag på Blomsterlandet här i stan. Jag vet inte om jag behöver köpa fler, om jag gjorde något fel när jag bara sjösatte dom eller vad. För rosettblad-mojjarna vill bara tippa omkull och dom små flytbladisarna börjar se lite vesna ut... Det är bara vattenhyacinten som verkar trivas än så länge. Men så har det blåst konstant storm här sen de flyttade in... roligare kan man ju ha som vattenväxt kan jag tänka...

Jag återkommer med fler trädgårdsprojekt efter hand som de färdigställs eller dyker upp.

Fortsatta trädgårdsprojekt och önskningar

$
0
0
Nu dyker snart upp inbjudningskort i era brevlådor som säger att här finns önskelista här i bloggen (här och här plus detta inlägget). Jag skriver upp saker jag drömmer om eller som passar i mina visioner för utvecklingen av framför allt min hemmiljö och trädgård, men när jag väl fått något i skallen så brukar jag skaffa sakerna direkt om de har överkomligt pris. Jag bjuder inte till fest för att få en massa presenter, utan för att mysa med vänner och familj! Jag älskar att ha fest, förstår inte att man kan vilja smita från sitt firande, men vi är ju alla olika! Önskelista skriver jag för att jag själv tycker det är roligast att ha med sig något mottagaren önskat och behöver, så det är helt och hållet för att underlätta!

Något som är borta mer eller mindre från önskelistan jag gjort tidigare, eftersom jag skaffat själv är mina solcellsbollslingor från IKEA. Äppleträdet är fullt nu med 3 färger på slingorna och de lyser upp så det nästan är dagsljus på södersidan! Så himla mysigt när de speglar sig i näckrostunnan också!



Bilden blev lite suddig i skymningen! =OD



I år tänkte jag inte missa halva sommaren med att ställa upp poolen för sent, så jag hade planerat att ställa upp den maj-juni-skiftet. Haha, tji fick jag! Det har ju varit högsommar hela kristiflygare-nationaldags-helgen, och vi tappar i vatten.... Flera baddagar helt åt skogen!! Och som ni minns är det allt annat än badbart när det kommer ur vår brunn, så det behövs seriös kemi nu när vi börjar ha den full innan man vågar sej i. Det är både grönt och brunt och skiktigt på ytan (tror både pollen och bakterier i kombo) - på tre dar! Men snart så!!

På poolönskelistan står solvärmare och utedusch för att ytterligare förhöja badbarheten i poolen. Jag tyckte det var lite besvärligt att gå in och spola av sig efter badet (men det är enklare nu när duschen i tvättstugedelen är klar!), och eftersom vi fortsätter med klor-rening i år också så behövs det avsköljning efter bad.



Denna är ju så läcker och man får varmvatten också! Lite lyx såklart...
Solvärmarna räcker till 5000 liter vatten (vill jag minnas att jag läst), så vi behöver två för att få full effekt... Det känns som en megainvestering för kanske 5 graders höjning, men om det räcker för att få i badkrukan jag är gift med lite oftare så kan det ju vara värt det...
Vi ska köpa lite trallplattor på Bauhaus (jag hittar inte dom på deras hemsida) som jag tror är plast eller något sånt konstträgrejs att ha runt stegen och isteget så man inte får i en massa gräs och jord. 2x3 meter plattor ungefär blir nog bra. Men det kan ju byggas på med fler. Det är nog mest snålheten som sätter gränsen på hur stort "golv" vi lägger runt. Vi glömde kolla efter dom sist vi var i Kalmar.

På växtsidan blir jag fortfarande glad för "överraska mig"-perenner och krukodlat skojsigt, men jag har glömt att skriva att jag är tokig i gräs! Fina vippgräs av olika slag och annat prydnadsgräs att ha i mina kurkor och lådor.



Nu har jag vågat ställa fram min japanska lönn från hörnet där den stod i vindskydd. De små svarta skalbaggarna älskar min oljefackla - en dödlig förälskelse... En teori är att oljan flödar över när solen lyser på behållaren (=värmer), för jag har torkat den torr flera gånger, men nästa dag ser den ut sådär igen...
Humlen har börjat bygga vägg på mitt armeringsnät också!



I den blå krukan bor en ljuvligt doftande eucalyptus (som även den stått i vindskydd tills nu)!



Måste bara visa mina vackra alliumbollar som är gigantiska och nästan i ögonhöjd i perennrabatten!



Det blev ett flak Flitiga lisor (tror jag!) i fiskelådan till slut.



Igårkväll när det mojnade och svalkade lite åkte falurödfärgen fram och jag grundmålade mitt nya redskapsskjul som sitter ihop med mitt planteringsbord på garagegaveln. Det ska ribb och tak på också - visst är han duktig på att snickra ihop saker, min man? Över soptunnan ska locket som står lutat mot bordet vara, fastsatt med gångjärn som man ställer upp den mot skåpet när man står och planterar och ska slänga en massa krukor och plastsäckar och grejer. Jag har redan fyllt en säck i år, så behovet av soptunna ute fanns verkligen! Just nu är det "brännbart", men jag funderar på om jag ska skilja på plast och övrigt istället, för det mesta är ju plast... Det ska någonslags front som går att öppna för att rulla ut vagnen om man ska sopa ner mycket någon annanstans i trädgården, men det är inte klurat färdigt på konstruktionen riktigt än...



Såhär fina blev lavendellådorna med falurödfärg på sej. Har inte bestämt mej än om metallbeslagen ska sprayas svarta eller inte....



Kvällsbild över altanmiljön - jag äälskar att vara på min altan!!

Pool med egen brunn

$
0
0
Behöver skriva ner lite minnesanteckningar om poolen medan det är hyfsat färskt, och kan lika gärna göra det här i bloggen ifall någon annan blir hjälpt av detta.

Vi har en borrad brunn som kräver ett filter för att vattnet inte ska vara brunt och rostfärga allt det kommer åt. Järn och mangan finns alltså i stor mängd, som behöver plockas bort. När filtret inte funkar smakar vattnet järn och måsavann och är gulaktigt. Man får beläggningar i botten på vattentillbringare som står ett tag med vatten i. När filtret funkar är där luft i en nyupphälld kanna vatten. Vårt filtrerade vatten innehåller även mycket kalk, eftersom det tillsätts i filtret på något vis, så man får lära sig leva med kalkfläckar. Citronsyra är min bästa vän.

När vi fyller på i poolen har vi varit oroliga att tömma brunnen, men i år chansade vi och trattade i de 10 kubiken på 3 dar. Trots en torr vår med eldningsförbud till valborg. Det gick bra, inga som helst tendenser till torrlagd brunn. Det riskerar man nog sällan med en borrad brunn vad vi förstått. Gamla grävda, stensatta brunnar däremot är en annan femma.

Men filtret är inte gjort för att ta ut så många liter på ett dygn. Vattnet ska stå en stund i filtret på något vis för att det ska renas. Med det stora uttaget vatten far vattnet bara rakt igenom filtret och det vi får ut i poolen är således gult. Nästan direkt.



Ju mer vi trattar i desto brunare och blaskigare blir det, och man hinner bli ganska deprimerad många gånger om. MEN jag vet ju att det går att få rent, fast det är lite jobb. Eller mycket jobb. Och tar lite tid. Eller mycket.

I år funderade jag på varför vattnet var så ljust. I fjol mindes jag det som mycket mörkare och roströdare. Det är nu jag ska komma ihåg att jag SKA klora upp vattnet samtidigt som jag tillsätter Flockar. Flockar klumpar ihop alla mineraler till flockar som sjunker ner till botten. Dessa får man sedan hävertsuga upp med en slang i många omgångar.



Så här ser botten ut med utfälld flock. Vattnet ovanför är i stort sett klart, men lite gröngult, eftersom jag inte hade tillsatt fullt med klor än. Kloret verkar hjälpa till att flocka ännu bättre, för med kloret tillsatt hade jag fina avgränsade klumpar istället för utflutna blobber. Jag vet dock inte om det var för att det var i slutfasen av sugeriet eller om kloret verkligen hjälper. Men när jag tillsatte kloret blev de bruna flockarna sådär mörkbrun-roströda som jag mindes dom från ifjol.



En slags före-efter-bild. Även denna tagen innan ordentligt upp-klorering. Bottnen blev då inte riktigt ren med bara slangsug utan jag fick gå i och gnugga upp det som låg på bottnen i vattnet igen så det fick en ny chans att flocka sej.

Jag kliver i poolen när det börjar finnas lite fria ytor att stå på. Det är enklare att styra slangen stående i poolen, jag får bada lite, och det finns inget i vattnet som är farligt. Jag brukar ha en kasserad långärmad tunn tröja på mig som det inte gör något om den blir rostfärgad av vattnet. Det är en bra solskyddsfaktor för man står lätt ett par timmar och glömmer att solen bränner och reflekteras extra av vattnet.



I år tog det ungefär 2 veckor att få bort det mesta av flocken. Men då sög jag inte varje dag pga vädret. Det är inte mysigt att stå i regn och kyla och jobba med detta... Det finns fortfarande små rester kvar i poolen, som jag kanske tar en dag, eller struntar i (virvlar man upp det vid bad tar sandfilterpumpen det sista). När man suger försvinner en del vatten, och vi har fyllt i lite nytt ett par gånger. Då blir vattnet lite gult igen, men det finns fortfarande flockmedel i det fria vattnet och det är inte värre än att sandfilterpumpen tar det gula nyflockade över natten (det är väl lite nytt sånt som ligger på botten också nu).

På bilden ovan är vattnet aningens grönt också, eftersom jag inte fått upp klorhalten riktigt än. Men det är fixat nu så nu är vattnet kristallklart och fint!

I år lutar vår pool lite mer än i fjol också, vilket upptäcktes lite för sent för att vi skulle vilja tömma ur och börja om. Vi tror inte det är så mycket att det går sönder, men det syns rätt tydligt på den här bilden. Den mesta tyngden är trots allt rakt ner i marken. Och brorsan har lovat att det inte blir någon tsunami om den går sönder (även om det såklart hade varit hemskt tråkigt om den gjorde det).



Det blev förresten inga trallar från Bauhaus. Svärmor kom med idén att använda de färdigsågade brädbitarna vi har liggande i ett hörn i vedbon och skruva ihop trall av dom. 80 cm blev perfekta trallrutor, fast vi ska nog göra några till sen när vi köpt mer skruv (högen är fortfarande stor i vedbon så). De är helt obehandlade, men jag drällde på lite vanlig sån altanolja ett varv på dom iallafall. Återvinning e bra!

Åsså trädgården då!

$
0
0
I år är jag alldeles förvånad över hur väl jag lyckats med mina trädgårdsprojekt! Här kommer en liten rundtur i början av juli.



Jag har i och för sig köpt en vattenhyacint och en låda med småfnörfet till sedan förra bilden men det har tagit sig bra i fontändammen. Just nu är det lite brunaktigt det mesta. Jag vet inte om det inte trivts så bra i skuggan, om det behövs mer näring eller om det blev för mycket näring. I murbruksbaljan har jag möblerat om lite. Jag fick lite roligheter i fölsepresent. Ett randgräs och en lika randig carex-variant fick flytta in ihop med en limeigare hosta och en blomma som passade ihop med hostans blommor. "En sommarblomma" sa svägerskan när hon lämnade över den. Svärmor visste hon hade nämnt grekisk lövkoja också vid tillfälle, och en googling ger många olika träffar, men en av dom ser likadan ut, så det är kanske en variant på grekisk lövkoja då. Jättesöt blomma iallafall!
Darrgräset har fått flytta till en egen kruka och jag väntar och väntar på blom-ax! Bild kommer då...

Skuggproblemet är löst på ett mindre roligt sätt.



Jag stod vid garagegaveln vid mitt planteringsbord och pysslade när jag hörde mystiska sprakljud från min stuga till. Jag är van vid att det festas rätt friskt i trädet nu när bigarråerna är mogna, men jag kikade och kunde inte se något. Jag trodde det var skatan som var där och härjade. Gick tillbaka till planteringsbordet och hörde ett knaaaak och sedan lät det som en intensiv hagelskur ungefär. SHIT! Rusade tillbaka och möttes av den här synen. En tredjedel av trädet hade kalvat av tyngden. Som tur var ner på den nya altanen och inte ner över min lilla kontorsstuga.

Rusade in till maken och rapporterade vad som hänt, samtidigt som det knakade oroväckande i trädet. Funderade på om jag skulle rädda datorn iallafall, som väl är det mest "värdefulla" jag har i stugan vid ev. ras och haveri...



Ett par timmar senare såg det ut såhär. Förutom den knäckta grenen var Magnus uppe på stugtaket och beskar de största, tyngsta grenarna där också för att minska risken till nya ras. Men tyvärr var detta dödsdomen för vårt vackra bigarråträd. Vi vågar inte ha det kvar längre. Det har varit risigt länge, så detta var bara väntat på sätt och vis, även om vi är tacksamma att försynen såg till så det ramlade åt oskadligt håll.



Så här ser stammen nämligen ut nerevid. Det är bara en tidsfråga innan den delar sig helt. Det stora hålet uppe i mitten var bara ett litet när jag flyttade hit, och därinne kunde det bo en starfamilj ett år och talgoxar ett annat. Nu är hålet så stort att det inte är skyddat längre. Men det finns andra kvisthål de tar sig in och bor i, de små mesarna.

Vi har beslutat att det blir hyra av skylift en dag och då tar vi ner bigarråträdet, det stora förvuxna japanska körsbärsplommonträdet som skuggar hela östsidan av trädgården, samt augistipäronträdet på norrsidan som slaskar ner vår entré. Det kommer att bli tomt och ljust, men vi har planer på nya fruktträd som kan ersätta det vi tar ner, men som hålls i lämplig storlek.



Jag hade egentligen tänkt ha noll-tolerans på (frösättande) malvor i år, men denna var ju bara för läcker! Den har växt upp genom stegpinnen! De är ju ganska fina, men så kraftiga och finns överallt!



Visst är det otroligt att de ynka små rödaktiga näckrosbladen från förra inlägget nu ser ut såhär! Stora fluffiga gröna blad som knappt får plats i baljan och 3 underbart vackra blommor! Jag blir lycklig varje gång jag ser dom! Särskilt den rosa som är alldeles ny! Den har inte blommat tidigare. Helt annan struktur än de vita. Lite kortare kronblad och tätare blomma. Förutom näringskulorna på våren behöver man bara se till att det är vatten i baljan (det dunstar ju lite), annars kräver dom ingen skötsel alls. Dom sköter sig själv och lever på det som vissnar ner i tunnan.



Den här avdelningen har inte blivit riktigt som jag tänkt mig (än), men jag hoppas att det snart, iallafall nästa år, ska bli fina täta buskar av dessa. Får väl peta ner fler plantor annars. Jag hade ingen aning om hur många olika sorters lavendel det fanns när jag köpte dom första, och har gett upp hoppet om att ha lika-samma i mina lådor.

Maken brukar spara blombestånd som sticker upp i klunga i gräsmattan, därför är blomlådorna just nu förstärkta av gamla klassiska purpurklättar, som följt med dräneringsjorden från bredvid källartrappshålet upp hit en bit i backen.



Jag måste ju visa mina blomlådor på altanen! Jag kan inte fatta att dom lever och frodas!! Tack för regnet?! De små dekorationsbladen trivs inte så bra i allt det lummiga, så dom funderar jag på att flytta lite. Men dom här är ju helt fantastiska!!! Böljar åt alla håll och är bara tokvackra!



Här är dagsformen på min gröna vägg. Den nya humlen stormtrivdes inte heller i den här krukan och har bara klättrat lite försiktigt på nätet (ja, jag vet att dom vill ha störar!). Det kanske beror på att själva krukan får ganska lite sol, bara en stund på morgonen. Resten av dagen är krukan i skuggan från altanräcket. Krassen frodas som tusan och har börjat blomma också (blomman gömmer sig under bladen)! Fågelholken har blivit fågelskrämma (fniss) borta i jordgubbsbaljan och funkar kanon!

Svartögan misshandlade jag ganska rejält när jag planterade den. Var superförsiktig när jag trasslade ut alla tåtar och försiktigt ledde upp dom på spaljén, men när jag tryckte fast spaljén i krukan (den passade precis) klämde jag en massa blad och slingor istället! Klant! Därför, och på grund av juni-stormarna, är den lite ruffsig och gulbrun bitvis, men den blommar för fullt, så den trivs nog ändå. Senaste nytillskottet står bredvid. Blomman för dagen! Den stormtrivs och har redan börjat slingra sig upp på mitt armeringsnät också - bara visa humlen hur det ska gå till! Inga blommor än, men det kommer nog. Jag stod och tittade på båda dessa klängväxter i våras, då innan frosten säkert var borta. En blomman-för-dagen kostade då 325 spänn i en av de lokala blomsterhandlarna, så jag var mentalt beredd på att få hosta upp en del. Denna hittade jag för 99 nu, och jag fick tillkalla personal för att få hjälp att få loss den. De 12 som stod i hyllan hade nämligen snärjt in sig i varandra, och fick varsamt klippas isär.



Ett annat av årets nytillskott är ett växtskåp som maken skruvade ihop till sina tomat- och chiliplantor. För kanske 5 år sedan fyndade vi köksdörrarna "Ramdala" i IKEAs fyndhörna och hade tänkt ha dom till vår bokhylla i vardagsrummet. Projektet las snabbt ner för att det skulle bli för mycket anpassningar med passbitar och lister och annat. "Det blir inte bra" och "Det gaur ente" sa den snickarkunniga maken, och det var ingen idé att argumentera.

I år pratade vi växtskåp till altanen och han hade gått och funderat på om dom däringa skrymmande dörrarna kunde skruvas ihop till något sådant så de slutade stå och ta plats i garagehörnet. Resultatet blev jättebra, även om det fortfarande ska finslipas lite detaljer. Det ska på någonslags plasttak (som kanske är öppningsbart med nån slags hasp?) och sedan måste det dit spärrar till dörrarna, som blåser upp och står och slår i vinden annars (därav barrikadering med plank och full vattenkanna nu). Kanske ett semesterprojekt? Sen ska nog lådan som plantorna står i (självvatnnande balkonglåda) höjas upp lite med tegelstenar under, för jag tror jorden vill värmas på lite mer än när den står nere i sockeln som nu.

Det finns fler dörrar kvar, så det blir kanske ett skåp till att ställa på garagesöder/västersidan till andra planteringar som gärna vill ha lite vindskydd och gosig värme.

Bredvid växtskåpet står min gröna lönn, som jag precis beskar lite (det skulle göras efter midsommar), eftersom topparna var tufsiga och torra med trasiga löv.



I trappan bakom min näckrostunna står två andra presenter från fölsedagen. En röd lönn som jag planterade med lite spontanköpt fnörf och en Syddracena som jag får ta in på vintern. Den gula snygga slangen är dränering från källaren, där pumpvattnet kommer ut om det blir översvämning. Den skulle kopplas på dagvattenledningen under altanen, men det funkade inte som det skulle, så den ligger lös i väntan på färdigklurad lösning.



Min eucalyptus har flyttat in i ett hörn på min frukostaltan eftersom det ständigt blåser och den inte är superglad för vinden. Här verkar den trivas, och ska kanske få något sällskap i någon av mina andra blå krukor som för tillfället är arbetslösa sedan jag vräkte en myrkoloni som råkat flytta in i dom.... De bodde då granne med en padda som grävt ett stort svalkande hål ner under garagegrunden. Visst är naturen fantastisk!!

Trädgårdsbyggen och vädret

$
0
0


Eftersom mitt planteringsbord blev ockuperat av kryddträdgården och diverse annat köksträdgårdigt i början av sommaren hade jag högt på min önskelista ett "bänkbord" att ha precis utanför altandörren vid tvättstugeingången. På så sätt kanske man skulle komma ihåg att gå ut och hämta persilja nån gång. Det har hänt exakt en gång... Men det är iallafall en gång! Visst är persiljebyttan uuuunderbar! En emaljpotta som jag hittade på loppis för en femma. Tyvärr var den genomrostad i ett hack i botten, så den fick bli kruka istället för bunke. Vi borrade några hål till i botten så den dräneras fint.

Efter att ha knäckt och funderat på hur jag skulle få maken till att skruva ihop ett bord till till mej innan det andra projektet var riktigt klart, kom jag på den lyyysande idén att köpa färdiga ben på IKEA! Billiga benbockar som var perfekta! Tror de kostade 69 kronor styck eller något. Sen var ju bordskiva och hylla tillsågat och ihopskruvat på en kvart! Jag blev så nöjd! Blev precis som jag hade tänkt mig! Och min altan blev ännu mer ombonad.



Här är det andra bordet som ni fått se skymten av innan. Makens tomatplantor har bott här hela sommaren - när dom inte bott på marken efter nån storm... Tomatplanteväxthuset var inte stort nog för de extra plantor vi fick av svägerskan. Bygget blev färdigt häromkvällen, förutom att det ska målas vidare på ribben och grinden ska få gångjärn också och nån hasp.. Min sopsäcksvagn har fått ett fack att stå i med en "grind" framför, så man kan ta med sig vagnen när man behöver. Det skulle ju ändå dit någon slags sopsäckshållare, så den kunde lika gärna ha hjul tyckte jag - även om projektet blev lite överkurs med grindar och luckor uppifrån osv, som maken fick knäcka längre på. Men det blev kanonbra, och bordet är invigt flera gånger om till diverse planteringar.



En titt in i skåpet som jag börjat flytta in i. Det får bli någonslags låd-hyllor på högersidan tror jag. Nu hängde vi bara dit en gammal badrumshylla som låg och skräpade så länge.
Här skymtar ni sopskåpslocket uppe också, så man bara kan ösa tomkrukor, plastsäckar m.m. rakt i säckarna. Jag har två säckar, en för plast och en för brännbart.



Jag köpte lite gräs sist jag var på blomsterlandet. Kul att shoppa gräs nu när man ser hur dom ser ut när dom blommar! Tyvärr var det bara ett av dom som sägs vara härdigt, och det stora cigarrgräset (som är en slags hirs) var bara ettårigt, men jag kan ju njuta ändå! Det gröna längst bak har jag fått av mamma. Vet inte vad det blir av det.



Min blomman för dagen har kommit igång ordentligt nu och blommar med flera blommor om dan just nu!



Jag fick två squaschplantor av svägerskan som jag petade ner i min odlingslåda utanför kontoret. Det var poppis och den ena plantan blev GIGANTISK! Jag har skördat squasch flera gånger redan och den blommar och blommar, trots att jag beskar den rätt rejält efter en av stormarna, när den lagt sig över min trapp med stora blad. Skojig växt som jag nog ska odla fler år. Inte för att vi äter några mängder med squasch, men moussaka på squasch är rätt gott det också.



Ett projekt som inte haft hög prioritet, men jag gått och funderat en del på under året, är rännan utanför vårt sovrumsfönster. Där är en stenkant vid huset, en backe upp till gången och sedan är rännan fylld med ett tjockt lager singel för dräneringens skull. Det behövdes lite pynt där, och ett stenparti påbörjades av maken för längesen med hjälp av de stenar som grävdes fram i jordhögarna efter hand som vi markberedde efter dräneringen. Sen tog stenarna slut just där, och projektet gick i stå. För ett par kvällar sedan tog jag tag i stenprojektet igen och hämtade sten uppe i vårt gigantiska stenröse i tomthörnan. Om det är något vi har gott om här i Blekinge så är det sten. Jag säger bara stackars alla bönder och torpare som brutit och odlat den här marken en gång i tiden för hand....

Stenpartiet är i norrlägge och i skugga 23,5 timme om dygnet ungefär. Får kanske lite kvällssol nu på sommaren. Så jag har kollat upp och läst på om det går att plantera nånting alls där som grönska och marktäckare. Till min glädje har jag hittat en favoritväxt - myskmadra - i spalterna med torra skugg-perenner. En annan ny favorit - skuggbräcka - gillar också liknande förhållanden. Grannen har den sistnämnda i sin norr-rabatt som ser väldigt torr och hård ut (fast det är samtidigt skuggfukt ständigt liksom...). Jag har knäckt vidare på hur man ska göra med jorden och funderade på om man kunde krukså växterna i någon fiberdukspåse e.d. Jag bollade min idé med en söt tjej inne på blomsterlandet, och hon tyckte det lät jättebra, men föreslog juteväv istället som jordhållare. Tog man den dubbelt skulle den hålla kvar jorden även om det är väldränerat där, samtidigt som växterna kunde smita ut med sina rötter och etablera sig runt om påsen också.



Igår satte jag mig och frihandsklippte och sydde påsar av juteväven till mina blommor. Egen design inspirerad av brödpåsar och min Kalles kaviar-äggpåse... La en remsa dubbel och sydde ihop till en "strut". Sedan klippte jag en dubbelvikt kvadratisk botten och sydde på i den klippta kanten av struten, så jag har vikningen som påskant uppåt. Inget finlir direkt, utan bara tjoffa-tjoffa. Kom återigen på att jag tycker det är aptråkigt att sy och svor över att jag bestämt mig för 4 krukor... Men vad gör man inte för alla sina knasiga idéer.

Nu återstår plantering! Wish us luck!

Vädret då?



Den här sommaren och förhösten har varit väldigt ovädrig. Såhär hittade jag min röda lönn efter en natt med kulingvindar. Den hade hoppat ner i källartrappan och krukan var krossad. Som tur var sån fiber-lera, så själva jordklumpen hade hållt sig fin iallafall. Bara att köpa en ny (sista för säsongen!) kruka på Rusta.



Jag köpte ett partytält till min födelsedag. Såhär fint var det när vi satte upp det på kvällen innan det började blåsa lite.... eller mycket... Det kom kulingbyar inskruvande från sjön hela natten, vilket partytältet inte tålde...



Såhär hittade jag tältet när jag var ute och kollade läget vid halv-5 på morgonen. Då var jag inte alls lycklig... Visst var det dumt att sätta upp tältet utan att kolla hur mycket det skulle blåsa. Men vi hade tält uppe i fjol när det blåste ganska mycket, men då var det inte så byigt som den här gången. Maken och brorsan och jag försökte förtvivlat se om det gick att förankra det tills stormen dragit förbi. Maken skulle iväg och jobba dessutom. Jag och brorsan gick och la oss en stund till.



Plötsligt ropade maken från frukostbordet i köket att nu fick vi tar ner skiten iallafall. Då kom det krypande runt hörnet på huset och vek sig runt stupröret.... Vi slet av dukarna och fick in dom i garaget, sen fick resten ligga tills det blev dag. Även mina fina utsmyckningsgardiner...

Pinnarna är kassa, vikta och skadade (fler än hälften). Vi funderade på att köpa nya, men Harald Nyborgs personal här i Karlskrona klarade inte av att fatta beslut utan danskt OK om att sälja pinnar från något av de 5 kompletta tält de hade hemma (och i Danmark hade de St Hans aften och var alltså inte på jobbet). Dukarna hade det bara slitits loss ett antal kardborrband i sömmen och någon öljett till stropparna, så dessa skulle gå att laga. Efter ett par timmars väntan på höntingen på Harald bestämde vi oss för att lägga ner alla tältplaner och ha kalaset inne.

Jag har nyss lagat tältdukarna (så får vi se om öljetterna håller och den lagningen som blev mitt på en sidolängd...). Pinnarna återstår att kröka ut och kanske stoppa med något mindre rör eller trästolpe e.d. - det är makens projekt. Jag tycker fortfarande vi kan köpa nya stolpar. Mindre strul. 1500 kan väl dumhet inför storm få kosta?

Det här vädermacklet startade en väderdepression hos mej i sommar som jag jobbar aktivt på att få bort. Jag vet att det handlar om något helt annat än vädret, men att det är enkelt att kanalisera det på vädret. Jag tror att mitt välplanerade kalas med hopp och lek, som blåste bort, fick manfall pga allergier och inte alls blev som jag tänkt det (fast det var trevligt ändå!) är själva grund-deppet. Besvikelse efter för höga förväntningar.

Vi har haft ett par rejäla åskoväder också, bl.a. ett där vi stod och såg regnväggen komma emot oss från sjön, där det smällde och dundrade på rejält, och stackars Sotis satt och pep ynkligt under en stol i hörnet på altanen. Jag fick hämta honom därifrån, och någon omsorgs-gen slog till så jag var adrenalinstinn ett halv dygn efteråt, även om jag gjorde mitt bästa för att inte skrämma upp honom mer när vi väl kommit in. Som om han inte känner av mina energier - och ja, han är numera lite åskrädd... Suck...

Mitt nya fina kontor!

$
0
0


Välkommen in på mitt nya fina kontor! Nu har jag äntligen fått rensat och renoverat efter 5 år eller något. Det är renovering light vi snackar om, men det var jobbigt nog! När vi byggde friggisen jag har mitt kontor i valde vi att bara slipa och lacka råspontgolvet som följde med. Det var en dålig idé visade det sig. Dels var det alldeles för kallt, dels sprack det i skarvarna eftersom det inte var "färdigtorkat" och dels har stugan satt sig så golvet var knäckt på mitten. Nu hade jag bestämt mig för ett nytt golv sedan drygt ett år. Förra sommaren blev det inte av, men nu så!

Jag började renoveringsprojektet med att storröja i arkivet. Bl.a. flyttade 3-4 hyllmeter med skolpapper från Lund, som tidigare flyttat från JOPA-pärmar till arkivpärmar, nu upp på garagevinden i plastvävpåsar som gick att dra igen mot damm o.d. En del naturlitteratur flyttade in i hobby/datorrummet inne, då det oftast är där jag söker den sortens info och har fått gå ut i stugan innan för att hämta böcker. Sen slängde jag lite grejer och skickade mycket på Loppis som går till välgörenhet, bl.a. hela mitt Bonniers lexikon som jag köpte i precis fel tid. Nu har man ju Wikipedia till allt. 1,5 hylla fri där! Sen bars det mesta "lösöret" in i huset och staplades i hobbyrummet och hallen och vardagsrummet. Jo, jag fyllde huset och maken har inte fattat än hur f-n jag får plats med allt här ute. Jag sa ju att det var en bra idé att bygga en friggis till mitt skrot!! ;-)



Nästa steg i renoveringsprojektet var att räta upp golvet igen. Stugan har sjunkt ner i marken, både i norr och söder, efter hand som den satt sig. Den står bara på lecablock, vilket kanske inte heller var rätt beslut. Framför allt borde den åtminstone haft en hel balk-ram av något slag, så den inte hade kunnat knäckas på mitten mellan golvkassetterna, som den hade gjort nu. Det var flera centimeter i båda sidorna som stugan skulle lyftas och pallas under på blocken. När vi lyfte norrändan placerades domkraften lite för långt mot mitten, och vi råkade lyfta hela stugans gavel, varpå tyngden blev lite väl för domkraften, som tippade åt höger och tog stugan med sig!! Då satte jag hjärtat i halsgropen!! Men det löste sig efter en domkraftsflytt och golvet var hyfsat rakt igen. Förhoppningsvis har stugan satt sig hyfsat färdigt nu efter 5 år, så vi slipper justera den fler gånger. Och dörren går att öppna och stänga enkelt igen! Hurra!!



Jag har länge varit sugen på ett mörkt trägolv och när vi väl åkte för att köpa fyndade vi exakt den sorten jag hade tänkt mig i skallen, mycket billigare än de jag tittat på tidigare. Det är en tunn mörk ekfaner på någon slags MDF-variant, men det gör inget. Huvudsaken det INTE är laminat. Det kommer inte in en centimeter laminat på golven i det här huset! Kallt och hårt och låter otäckt både att gå på och tappa saker på *ryser*. Sen får det vara hur billigt det vill!

Vi flyttade omkring de tömda möblerna efterhand och golvet tar ju bara några timmar att lägga in, vilket maken snällt gjorde. Det blev precis som jag hade tänkt mig - en mörk bas till allt det ljusa och vitlaserade och björkljusa på kontoret. Jag vet att all skit syns på mörkt golv, men är skiten mindre skit för att den inte syns? Jag har haft golvet 2-3 veckor nu och har inte känt något större behov av att springa runt med dammsugaren stup i kvarten. Det var bara precis de första dagarna medan vi for in och ut med prylar som den åkte fram då och då för att ta det värsta.



Nästa sak som stått på önskelistan är dörrar för mina bokhyllor i "arkivet". Jag körde på strikt och modernt med frostat glas och aluram och hade återigen tur som en tokig när högen på IKEA var halva priset för att de höll på att utgå ur sortimentet. De är något mer genomskinliga än jag hade visualiserat, men jag är ändå nöjd med "filtret". Jag hade säkert kunnat möblera lugnare i hyllorna, men då tappar jag nog den tematiska indelningen scrap/foto-släkt-kontor, så det får duga såhär. En ny fåtölj inhandlades på loppis i Helsingborg för att ha både en plats att koppla av och få omväxling i när jag behöver läsa igenom något på jobbet, och en liggplats till mina kontorskatter. Liggplatser till dessa är viktigt eftersom de är viktiga! Man skymtar en hylla precis över ryggstödet med en kattkudde också. Där brukar Sotis ligga när han är frusen. Annars ligger han på bänken framför fönstret utanför bilden till vänster. Jag ska skaffa en snyggare dyna dit. De är inte här alltid, utan kommer och går som de vill genom kattluckan. Just nu har Greta en kontorsperiod när hon "bor" här. Hon är här redan när jag kommer på morgonen.

Det ska in lite pynt i överhyllorna som inte flyttat ut än. Två loppisfyndade herbarium med pappagjorda växtpressen och loppisfyndad portör som visar biologen som jobbar här. Sen får vi se vad som får plats mer.



Hörnhyllan rymmer pynt (symboler för släktforskaren som jobbar här) , kattliggplats och bakom stolen stora, mörka, fula fotoalbum från före scraptiden och en svart träback som inte har något i sig just nu.

Sedan har vi kontorshyllan med datorböcker, bokföringsarkiv, pappersarkiv och annat nödvändigt ont. Delar av detta ska kanske flytta till nästa steg i renoveringsprojektet.



Den här avdelningen av kontoret har genomgått en rockad från innan, då jag hade mappbyrån till vänster. Det blev mycket bättre såhär! Mitt nästa renoveringsprojekt kommer att bli att byta ut Malm-byrån mot mer ändamålsenliga Effektiv-förvaring.



En variant på den här kommer det att bli (vet ej ordningen på delarna än), men med sockel. Jag behöver 2 höga delar för att bli av med båda skrivarna och brevfacket som står på byrån nu. Brevfacket ska ev. renoveras så jag byter ut dom tråkiga masonithyllorna som dammar så bedrövligt, mot plexi-hyllor. Det beror lite på kostnad för att få tag i dessa hyllor. Sen hoppas jag det är hyllplats till skrivarpapper o.d. också när jag är klar. En lådsektion blir det i den låga delen iallafall. Sen har jag inte bestämt om det ska vara skåp eller jalusi. Jag tror inte det blir vitrindörrar iallafall, men det är inte färdigfunderat än. Den är lite för hög, så den får stå 5 centimeter ut från väggen eftersom snedtaket tar i, men jag vill helst inte skaffa för litet skåp när jag nu byter förvaring. Eftersom skåpet är bredare än nuvarande byrå på platsen fick maken montera loss skrivbordsskivan och kapa den ett par centimeter också när vi ändå höll på, så kunde jag ställa mappskåpet på plats och packa tillbaka hängmapparna i det (därav glipan mellan idag). Effektiv flyttar hit nästa gång jag känner mig rik.



Slutligen en titt på Expedithyllan. Denna velade jag fram och tillbaka med länge. Men till slut bestämde jag mig för att byta ut den rödaktiga boken mot samma ljusa björk som resten av möblerna. Väldigt onödig lyx, med det blev väldig skillnad! Jag är glad att jag kostade på mig det. Hyllan är i stort sett uteslutande scrapförvaring nu. En av plastbackarna innehåller bubbelplastkuvert i alla möjliga format för att återanvända när jag skickar grejer. Sen är det garn/band, saker man kan altra om man skulle få någon sån knäpp nångång, verktygsarkiv med sånt jag ytterst sällan använder m.m. Framsidan är ett scrappapper för att slippa se stöket i backarna.

Tidningspapperskorgarna har jag också som stöksamordnare. I ena korgen bor BIAn med allt sitt material, som jag mest använder på jobbet. Allt mitt kortmakarmaterial (stommar och kuvert) bor numera i en korg istället för uppställt i ett hyllfack. Det blev mycket lugnare och mindre plåttrigt. En korg är tom! Och en korg innehåller nya plastfickor i olika format. Tygkorgen är min garnsnuttsamling färgsorterad i smarryboxar. Jag har förberett plats för nya scrapalbum. Eventuellt kanske jag köper en 1x5 Expedit och ställer i vardagsrummet till scrapalbumen istället. Det är där man kanske vill sitta och bläddra i dom. Sen är där 3 fack som idag är tomma. Jag vet inte hur det gick till riktigt förutom rensning av scraptidningar som bor i tidskriftsamlar i bokhyllan bakom, men de tog inte 3 fack innan. Jaja, man ska vara glad för lite luft! Det är bra att kunna ställa grejer som ska in där så man kan ta det när man går (som tomma vattentillbringaren på bilden).

Ovanpå hyllan är världens bästaste uppfinning! En pärmsnurra! Perfekt till alla kontorspärmar, några skrytböcker som jag gjort till kunder eller kunder gjort och annat visningsmaterial när jag får besök av nya kunder.

Topp 10 2011

$
0
0
Oj, är året redan slut? Jag ska ju snart komma igång och scrappa har jag tänkt... Det har inte blivit mycket av den varan i år, mest pga att jag lagt om verksamheten i mitt företag till att ägna mig mycket mer åt släktforskning. När jag är inne i ett forskaruppdrag slukas verkligen all kreativ energi och det är soffkoma framför TVn som gäller i övrigt. Jag har tvingat mej till ett par stim för att jag varit pysselnödig, och även varit på någon småträff. Sedan Grodans la ner finns det inga kul träffar i närheten, och det är träffarna jag får mest energi av. Hade planer på Linköping i höstas, men det tog ju slut på 19 minuter eller vad det var, så där hade man behövt en bulvan som anmälde en... Det är ändå i längsta laget att åka, men många av mina nära scrapvänner håller till uppe i dom krokarna, så det är ju mest för det sociala jag skulle åkt isåfall. Nog svamlat, nu får vi se om jag får ihop 10...



Älskar spillbitskollage! Här med maskinsöm för ovanlighetens skull.



Föräldrarnas nya ringar.



Mysig färgskala.



Gillar sånahär årstidssidor - borde göra fler!



Ovanligt pastellig för mig.



Ännu en spillbits, fast detta är utstansade kvadrater som legat i zippåsar i en halv evighet.



Höstigt mysiga färger



Väldigt ovanliga färger för mej - men kul med lite variation! Gillar även att jag fick dokumenterat tankarna kring denna röjning. Ett lyckat projekt!



Sidan är kanske inte världens snyggaste - men jag ÄLSKAR fotot! Mina sociala katter som älskar att vara ute och vara sällskap när vi är ute i trädgården, eller som här, hämtar posten.

Jag upptäckte att jag har några oplåtade och omärkta på baksidan, så jag har verkligen lagt av mig med dokumentationsrutinerna också. Bara jag kan få till plåtningen på hyfsat rätt dag så har man ju det digitalt iallafall.

Jag tror att några av dessa är ovisade här iallafall. De har bara varit i Scrappizbloggen.

Tidigare år: 2010, 2009, 2008, 2007, 2006

Årskrönika 2011

$
0
0

Tycker det är kul att fundera tillbaka på året som gått och passar på att göra en årskrönika med hjälp av fasta rubriker. I år är det svårare än vanligt att svara på vissa frågor....

Årets happening
Torpinventeringen har äntligen fått fart och börjat vara riktigt kul! Vi har nog tröskat oss igenom de svåraste ägorna med flest folk på också nu, så ett slutförande nu under våren som kommer känns ganska realistiskt.

Årets projekt
Förutom en del lyckade privata projekt väljer jag ett jobbprojekt: Lägga om företagets verksamhet till att innefatta mer släktforskning, som jag tycker är superkul och jag mår så bra av! Har fått många roliga uppdrag och kul feedback på färdiga rapporter!

Årets låt
Tuggummilåten som snurrar på repeat om jag hör 3 toner i rad av den är nog "Move like Jagger" med Maroon 5. Jag vill låta det vara osagt om jag gillar den eller inte... =OD Annars är jag ju numera grottmänniska när det gäller musik och tycker bara det är jobbigt med för mycket ljud omkring mej för lång tid i sträck.

Årets resa
Stockholmssemestern i somras var en riktig hit och gav mersmak! Den sortens semester med få fasta planer och mycket ta dagen som den kommer passar oss perfekt. Sen hade vi ju supertur med både väder och boende, så det kunde inte bli bättre!

Årets hurra!
Jag fick positiva resultat på två viktiga tester under hösten, vilket känns helt fantastiskt bra!

Årets person
Min underbare man som fortsätter att göra mitt liv värt att leva varje dag! Sen har jag två vänner jag inte skulle kunna överleva utan: Virre och Johanna. En i cyberspejs och en på hemmaplan. De kompletterar varandra bra och finns alltid när de behövs!

Årets slit
Väderstressen i somras, som tack och lov KBTades bort för egen maskin innan vinterns kvinnonamnade stormar har härjat utanför. En stor fördel är att våra vindkraftverk nog tjänat multum med pengar i år, så vi kanske får ut vinst tidigare än planerat.

Årets plagg
Mammas stickestrumpor i alla modeller! Jag har alltid haft problem att hitta strumpor som funkar, men nu vill jag aldrig ha annat än hemstickade gladstrumpor!

Årets bästa bok
Jag tror det var i år jag lyssnade på 100-åringen som klev ut genom ett fönster och försvann. Helt hysteriskt mysig bok som alla borde läsa! Man ler i princip hela tiden åt klurigheterna!

Årets sämsta bok
Jag kämpar och kämpar med Sigrids hemlighet, som för mig varit en riktig besvikelse. Blev så glad när Mazettis Blandat Blod (om folk här på min hem-ö på 1000-talet) hade en uppföljare, men tyckte det var konstigt att det var en annan författare. Inte alls samma berättarstil, och man kan ju ha roligare på sina ljudbokspromenader än att föda barn i 10 kapitel, som boken börjar med... Seg är bara förnamnet, inget flyt, inget som händer, trots inslängda våldtäkter o.d.

Årets köp
Renoveringen av kontoret! Ett rejält lyft för stugan och min arbetsglädje!

Årets lycka
111111!

Årets tv-stund
Downton Abbey - vilken underbar serie!

Årets förändring
Jag klev in i 40-talet med allt vad det innebär. Det märks inte så mycket till vardags, men påverkar ändå en hel del i det praktiska livet som jag kanske inte var helt beredd på.

Årets film
Hmmm... har bläddrat igenom en komplett lista med filmer från 2011 utan att hitta någon som var sådär, av de 3-4 jag såg... Jo, the Kings Speech var superduper! Den väljer jag då. Nu kom jag ner till slutet av listan och hittade Water for elephants också. Fantastisk film! Det var längesen jag blev så känslomäsigt engagerad i en film senast. Skrattade och grät om vartannat. Tror inte jag blivit så berörd sen Alive....

På hyrfilmsfronten måste jag nämna den helt knasiga och skruvade filmen Drive Angry med Nicky Cage. Helt klart sevärd om man gillar lite koko-filmer.

Jag fick koder för att jag hade helårsprenumeration på MacWorld hos hyrfilmsnissarna Headweb. Funkade toppenbra och jag bestämde mig för att förnya min något för dyra MW-prenumeration tack vare headweb-koderna igen. Tji fick jag, det samarbetet försvann och jag står här med en för dyr tidning och IDG struntar totalt i mina synpunkter om deras brutna löfte (det stod i förnyelseinfon att headweb ingick i helårs-pren...). Nåja, jag rekommenderar iallafall Headweb som stream-hyrfilmstjänst. Har funkat klockrent och har mycket filmer! Ibland får man vara snabb så inte deras licens hinner gå ut, som den tyvärr hann göra med Sherlock I. Och de har inte alla nya populära filmer heller, men många.

Nyårslöften inför 2012:
Jag brukar inte hitta på några nyårslöften, även om jag kikar lite extra på året som gått och funderar över året som kommer. Jag är sällan helt "nöjd" utan utmanar mig själv hela tiden till utveckling, förändring och nya projekt.

Mina mål är däremot att fortsätta uppskatta och glädjas över det jag har i mitt liv, vilket jag börjar vara riktigt bra på. Jag tror inte längre att någon snart ska komma och ta ifrån mig all lycka och säga "skojade bara", riva kulisserna och säga att jag inte är värd detta. Jag förtjänar varenda sekund av mitt fina liv!

Två test...

$
0
0
...skrev jag om i min årskrönika.



Det ena togs den 29 oktober och när jag stod där med två tydliga streck morgonen efter en mycket lyckad och trevlig verkstad kommer jag ihåg att jag tänkte "yes, där satt den". Efter ett antal års seriösa försök var det långt ifrån det första ägglossningstestet jag hade i min hand med glada gubbar eller två streck. Ändå tänkte jag just så just denna gången.

Helgen efter var föräldrarna på besök och jag kände mej lite skum. Bl.a. hade jag bubbel i "magen" på kvällen, som hördes i halva huset, vilket inte är likt min filbunks-lc-mage... Det knorvlade och bubblade, men var liksom inte gasigt i tarmarna. Kändes lite skojigt bara.

En vimsig vecka följde med glömda saker: bl.a. stod källardörren öppen en vecka, jag skalade ett frukostägg och dumpade det i kaffefiltret bredvid skalen istället för i skålen det skulle landat i och jag var fullkomligt övertygad om att jag hade glömt låsa när jag körde till stan på onsdagkvällen, vilket jag inte hade glömt....

På torsdagskvällen fick jag plötsligt kramp i höger ben. Först uppe i låret, sen nere i vaden och till slut krampade tårna. Den logiska slutsatsen till denna kramp var att jag nog skulle göra test nummer 2 dan efter, för att veta hur Stockholmshelgen skulle se ut med alkoholintag o.d.



Mycket riktigt, ett stort och tydligt plus! På det magiska datumet 111111, makens 41-årsdag. Egentligen visste jag ju det redan - hela kroppen skrek ju att det var något annorlunda! Vad kan jag inte sätta fingret på, men jag förstår nu det min vän Johanna försökt förklara tidigare. "Man vet".

Nu vet jag inte hur mycket som är inbillning och vad som är verkliga symtom, men helgen i Stockholm var ganska skum. På lördagkvällen efter teaterbesök var jag fullkomligt övertygad om att jag skulle svälta ihjäl om jag inte fick mat på stört! Som tur var gick vi förbi en korvaluda och jag fick i mej en portion "köttbullar med räksallad". Jag hade ett par såna märkliga hungerdagar där precis i början, och skruvade ganska automatiskt upp kolhydratintaget också med t.ex. potatistillbehör till maten.

Vem berättar man för - och när?

Precis som jag misstänkte innan har jag haft väldigt svårt att hålla tyst om tillståndet, så det är en del kompisar som av olika anledningar fått veta det innan jag outar mig offentligt så att säga. Ni som inte fått veta något innan och trodde vi var "närmre" varandra - det är vi troligen ändå! Jag har liksom varit tvungen att begränsa mig med hänsyn till maken, som inte velat berätta för tidigt och haft problem att berätta för sin familj (dom fick veta till jul). Förutom de allra närmsta har de som fått veta i övrigt varit ganska slumpmässigt och på säkert avstånd från bygden. De har kanske dykt upp precis när jag behövt prata av mig eller jag har kanske känt starkt vid någon särskild händelse att jag velat berätta för någon särskild person, vissa som "återbetalning" av gamla förtroende från deras graviditeter som jag fått dela tidigt.

Annars har jag försökt hålla tyst för att minska risken för ojsan-spridning på fejjan o.d. Jag har redan fått radera en "tanklös" kommentar som man förstod direkt vad den handlade om, om man haft minsta lilla misstanke. När jag påpekade det för kommentatorn hade hon såklart inte tänkt alls på varken att det fortfarande var "hemligt" eller att det inte var några problem att tolka innebörden, även om det inte stod rakt ut... Ni kanske hann se kommentaren de 31 minuter den låg ute runt jul... ;-) Jag har själv inga problem att berätta "tidigt". Det blir som det blir, och skulle något hända behöver man ju ändå stöd. Maken har det lite annorlunda, eftersom vi bor i hans territorium på ett helt annat sätt än i min lilla livsbubbla med de flesta vännerna på distans. Många som är nyfikna, väntar på en sån här nyhet osv. Han är betydligt mer intressant för träsko-telegrafen än vad lilla jag är...

Jag har bara behövt blåljuga för en enda person (dvs inte sa att jag var gravid på rak fråga "hur går det för er då?"), men jag fick känslan att hon misstänker något ändå nu senast vi träffades, eftersom hon undvek naturliga följdfrågor. Och hon förstår och förlåter lögnen när det kommer fram är jag helt övertygad om. :) Been there, done that om man så säger, om jag inte räknade helt fel...

När jag skriver detta har vi precis gått in i andra trimestern (fast det beror visst på hur man räknar....) och vecka 13. Jag vet fortfarande inte när jag ska gå ut offentligt med det. Vi har tid för RUL 14 februari - på alla hjärtans dag - en dag vi brukar fira traditionsenligt! Kanske väntar jag tills dess. Kanske känner jag att det är dags tidigare, för att det ändå sipprat ut "på bygden". Det har visst nått halva släkten redan och börjar studsa tillbaka bakvägen (fastrar som ringt upp och grattat svärmor), så vi får se. Ju längre jag har väntat desto bättre känns det att vänta lite till och kanske publicera UL-bilden som löpsedel.

Hur mår jag?

Detta är första spontanfrågan när någon får veta, samt vid alla nästföljande samtal. Jag tycker det är lite gulligt. Är inte van att bli ombrydd på det viset, mjukt och omsorgsfullt. Dock brukar de flesta som frågar bara vilja veta om jag kräks - allt annat är ganska ointressant! =OD

Förutom lite skrämselhicka i början av vecka 10, när jag hittade blodstänk i trosskyddet, har jag mått jättebra hela tiden. Lite för bra antagligen, för i samband med stänket började också det blodsockerstyrda illamåendet. Det börjar ungefär när min kropp brukar vara redo för "frukost" (dvs strax efter lunch) och håller sedan i sig hela eftermiddagen och kvällen. Varannan dag har varit värre cykliskt. Jag förstod det efter ett tag och har kunnat passa på att göra hyfsat vettiga saker tisdag-torsdag-lördag ungefär...

Ett par dar efter blödningen fick vi kika på vårt lilla pyre med VUL. Vi hade tid för läkarbesök och fick träffa en kall och stressad läkare som viftade bort mina frågor om barndomsvaccin och olika blodprov som oväsentligheter. Fick fundera ganska många timmar efter besöket varför hon var så skum. Men jag tror att jag listade ut att hon läst journalen innan och var övertygad om att hon skulle behöva komma med tråkiga nyheter, 3 dar innan julafton, till ett 40-årigt par, som försökt bli gravida länge. Det hjälpte inte att det bara varit ett stänk med lite brunt efter och hon rynkade pannan bekymrat när jag förklarade att jag hade mått väldigt bra hela tiden, förutom lite ont i tuttarna och antydan till illamående (som det fortfarande var då). Att jag inte hade så mycket symtom såg hon alltså som ett tecken på att det var kört antar jag. Hon ville få det överstökat så fort som möjligt helt enkelt. För det var väldigt brått upp i stolen för ultraljudet kändes det som.



Där var dock inga som helst problem. Pyret dök upp direkt, och jag drog efter andan. Kunde knappt fatta att det verkligen var sant! Helt fantastiskt ögonblick! Hjärtat slog och pyret låg och viftade med sina små armar (jo, det finns armar vid 9,5 vecka, som jag fått förklara och försvara i en tråd på aff.... suck...). Läkaren var fortfarande lite stel och spänd medan hon frös bilden och satte ut sina mätpunkter. Sen spottade apparaten fram längden 28 mm och 9+4. Exakt på dagen vad bebisen skulle vara enligt det där ÄL-testet 29 oktober alltså (under förutsättning att ägget blev befruktat direkt då...). Nu först slappnade hon av och började babbla glatt, ge oss utskriften av den frysta bilden efter att vi fått gå på upptäcktsfärd efter fler små pyren (det fanns det inga tack å lov - vi börjar med en!) och guidade runt oss i navelsträng med pulserande kärl och annat. Jag är imponerad över hur väl allt syntes på skärmen. Har ju hört folk som säger att de knappt begriper vad de ser ens när de får det utpekat. Det har säkert med en massa olika faktorer att göra, som läget i livmodern, utrustning, hur duktig personen som sköter ULutrustningen är, urinblåsans fyllnad osv. Vi hade tur som fick en så bra bild så tidigt av vårt pyre, så jag är fullt inställd på att få en blurrblurr-antydan-till-bebis-bild på RUL sen... ;-)

Maten....
Jag fick snabbt skippa alla tankar på lc-mat eftersom det inte gick att äta så mäktig mat så ofta som jag behövde äta för att hålla illamåendet i schack. Jag kunde äta vanliga tonfisken till frukost nångång, men var ju ändå vrålhungrig 2 timmar senare och blev så himla svullen på eftermiddan sen av alldeles för mycket mat att jag fick minska portionerna - och då var det enklare att lägga om kosten till vanligt folks mat av mellanmålstyp... Dessutom tror jag bebisen kan behöva lite insulin för att växa - det är ju ett tillväxthormon också. Det har blivit mycket tunnbröd med ost, leverpastej och ägg för att inte tala om glas och muggar med filmjölk. Clementiner funkade första tiden, men inte sen illamåendet dök upp ordentligt - då blev det värre av en syrlig clementin. Kallt har funkat bättre än varmt, och laga mat har det inte varit tal om på flera veckor. Stackars Magnus har fått laga allt, men han har insett att det inte varit direkt förhandlingsläge när jag skiftade i grönt bara jag tittade ner i en stekpanna. Första tuggan med varm middag har varit lika besvärlig att få in i munnen - har nästan fått hålla för näsan för att minska intrycken. Men efter första tuggan har det gått hyfsat att äta middagsmat. I små portioner.

För alla som undrar har jag inte behövt kräkas ;-), vilket jag personligen är väldigt tacksam för att slippa! Jag hade det kämpigt i början med alla hjärnspöken kring mat och viktuppgång, men det var också bara att kamma sig och gilla läget. 6 kilo plus än så länge, men ringarna passar fortfarande de flesta dagarna, så jag tror det mesta satt sig där det ska (=hos bebisen) + såklart vätska av att plötsligt vara kolhydratiker igen. Sen tajmade jag ju väldigt bra med en avslappnad jul med en hel del choklad. Men jag vill inte påstå att jag saknar sockerträsket särskilt mycket. Ska bli skönt när jag försiktigt kan konvertera tillbaka till lc-mat igen, som jag mår bäst av kroppsligt. Har inga tankar på att stanna i sockerträsket.

Andra trimestern startat

(Igår var första dagen på länge jag inte led av illamående på kvällen och inte behövde fixa mer mat konstant. Kanske har det vänt... Jag bytte illamåendet mot seriös trötthet istället och kunde för första gången t.o.m. tupplura lite på dan men har ändå sovit gott inatt också! All förändring är bra förändring! Förhoppningsvis återvänder energin ordentligt snart när jag nu får ordentlig vila och inte bara soffkoma som hittills när jag inte kunnat sova.)
Nu blev det visst publicering den 24 januari efter många om och men, och illamåendet har fortsatt de allra flesta dagarna, men jag kan jobba längre och längre tid åt gången, så det finns hopp om livet!

BF är på Margaretadagen den 20 juli - makens bortgångna farmors 100-årsdag!! Japp, vi tajmade även Sommar-OS hyfsat (men jag ligger väl och föder lagom till invigningen, som är det man vill se lajv....) men fick skippa alla planer på Springsteen den här gången. Man kan liksom inte få allt. Maken tror det blir en Fredrik (18/7). Vad tror ni?

Nu får vi se hur länge detta inlägget får ligga som utkast innan vi känner oss redo att offentliggöra nyheten stort.

Om illamående

$
0
0
Jag har fått många tips och råd, och även läst en hel del vad gäller illamående och vad man gör åt det. Sammanställer för skojs skull vad som funkar och inte.

Detta vill jag inte prova förrän det är absolut nödvändigt!

Åksjuketabletter, postafen:
Jag har ätit detta i perioder av mitt liv när vi skullat åka långresor m.m. Jag blir superdåsigt drogad av dom och känslan går inte över förrän jag sovit dom av mig, och då vaknar jag "bakis". Denna konstlade drogade känsla är värre än ett hyfsat naturligt illamående, så då mår jag hellre lite illa.

Detta har jag provat och det hjälper inte

Vanlig mat:
En sannning med modifikation. Mår jag illa för att jag hunnit bli hungrig kan mat i form av middagsmat eller en tunnbrödmacka funka, men det är en rätt kortsiktig lösning och illamåendet brukar tyvärr vara tillbaka ungefär en halvtimme efter maten om jag mådde illa när jag började äta.

Frukt:
Lite syrligare frukter funkar tyvärr inte alls. Får många tips om syrliga äpplen å annat, men det blir bara värre. Jag äter clementiner och blodapelsin ändå ibland för att det är gott, men det hjälper inte ett smack mot illamåendet. Banan funkar hyfsat, men jag är inte så glad för banan så det äter jag väldigt sällan när det finns hemma och den är mogen och fin.

Salta kex o andra kex: (tillagt 2012-02-02)
Får många tips om kex, och det funkar inte för mig. Just när jag kraskar på dom försvinner illamåendet, men jag måste tugga konstant, hamstergnaga, så fort jag slutar återkommer illamåendet, och det enda kexen gör är att jag bli alldeles uppsvälld i magen av allt gluten jag inte är van vid. Funkade bättre på hormonerna i början dock.

Detta har jag provat och det funkar ibland:

Seabands/åksjukearmband:
Funkade kanon i början av graviditeten när jag antar att illamåendet och yrseln var mer hormonöverdos. På "mat-illamåendet" jag har nu har dom ingen effekt alls tyvärr. Men de var helt ovärderliga i början som sagt, särskilt på mornarna när jag skulle ta mej ur sängen och rummet skulle sluta snurra.
Det är för övrigt världens bästa hjälpmedel för mig som blir åksjuk också, så jag har dom i stort sett alltid med mig i handväskan att snabbt ta på i bilen eller på tåg/flyg.

Te med ingefära:
Köpte friggs med ingefära/citron och det funkade inte den dan jag provade det. Däremot har jag ett yogi-te som heter Jamaica, som jag tror där är ingefära i också, och det brukar funka att ha och smutta på. Ska ge friggs en chans till dock, det beror lite på var i illamåendet man tar till teet för att det ska funka.
Nackdelen med dessa båda är att det är gröna teer, och detta står där en liten varning om på flera gravid-sidor. Det finns forskare som tror att grönt te påverkar kroppens upptag av folsyra, som ju är extra viktigt första veckorna av graviditeten för att förebygga ryggmärgsbråck på bebisen, men även senare behövs folsyran och jag äter det dagligen som tillskott. Då är det dumt att sörpla massa te som gör att det kanske inte funkar.
Man kan säääkert göra eget avkok på färsk ingefära också, men det har jag inte haft energi att sätta mej in i och experimentera med. Annars gillar jag ingefära. Fick en smoothie på hotellet i Stockholm med blåbär, äpple och ingefära som var friskt och god!


Detta är det som oftast fungerar och jag därför oftast provar först:

Söta saker!:
Kanske har jag mej själv att skylla att jag sitter här med illamåendet. Kanske var det för att jag rasade ner i sockerträsket och nu inte kan tända av utan att må superdåligt som jag nu dragit på mej "lägre blodsocker = illamående". Det som oftast funkar allra bäst är choklad! Där får jag verkligen hålla i alla hästar och ta till min yttersta karaktär för att inte frossa. Men en mjölkchoklad med daim finns för tillfället oftast hemma för nöd-medicinering när inget annat funkar. Jag klarar av att äta en rad eller ibland t.o.m. 1-2 rutor bara och vara nöjd med det, för att kunna fylla på med annat sött som är lite hälsosammare (ha, sött, hälsosamt... nja...).

Min räddningsplanka de allra flesta dagarna, som jag faktiskt även får äta enligt gravidmatrekommendationer är filmjölk! Jag har oftast ett glas bredvid mig och kan ta en klunk var 5-10 minut för att hålla mej pigg och illamåendet på en uthärdlig nivå. Ren filmjölk är dock aningens sur/sträv, så jag har kommit på att jag kan blanda ut den med en fjärdedel fruktyoghurt eller fruktfil. Inte så mycket socker som om jag tagit ett glas med bara frukten, men tillräckligt sött för att inte kännas som ett sandpapper i käften.

Så det är en socker-råttebebis jag bär på som vill ha sött godis! Vad blir det då? Flicka eller pojke? Därom tvista "de lärde" har jag för mig.

Färdigbakt på Johanna-dagen!

$
0
0
Idag var dagen D när vi fick komma på rutin-ultraljud. Jag glömde såklart att jag inte fick kissa innan, men bälgade i mej ett stort glas vatten direkt jag kom på det innan jag åkte hemifrån, och det räckte! Jösses vad nödig jag var när hon tryckte runt...



(Jaha, bilden tippade visst, men det får vara så!) Allt såg bra ut, och vi blev flyttade en dag framåt till 21 juli. Så är det när bebbus blir till om natta, kan hamna på nästa dag plötsligt... Fast jag tror plutten kommer när den är färdig.


Vi fick inte reda på kön. Hon försa sig tyvärr inte, och jag "fick" inte fråga eftersom Magnus egentligen inte ville veta innan, så jag fick hoppas på försägning eftersom jag är grymt nyfiken på vem som bor i min mage. Men jag får ju veta det tids nog iallafall.


Sen är jag ju såndäringa skogsmulle som är ganska anti köns-kläder och volang till tjejer och tufft med blått på pojkar, så för shoppingens skull spelar det absolut ingen roll vad det är för kön på liten. Det lär bli svårt att värja sej ändå när lilltjejen kommer hem från förskolan och vill ha prinsessklänning i bubbelgumsrosa med paljetter på - vem ville inte ha det liksom? Enda skillnaden mot när jag var barn är att nu finns det att tillfredställa den där prinsessgenen precis överallt och nästan bara den typen i en viss ålder! Så länge man har något att säga till om försöker jag hålla det könsneutralt i modellen - och pojkar kan ha rosa! ;-) Åtminstone för att jävvlas med alla som har synpunkter om detta (fast det är väl mest den äldre generationen som är fastnitad i pojkblått och flickrosa).... =OD Då är det betydligt värre med storleksdebatten och skillnaden på pojk- och flickkläder, men det orkar jag inte ge mig in i nu.




Jag hade lovat mig själv att jag skulle få köpa första prylarna till pyret efter RUL om allt såg bra ut, så jag kastade mig iväg till Amiralen på hemvägen och hoppades på att sötaste bodyn och byxorna fanns kvar på Lindex. Fick härma Sanna lite, hon visade setet när jag var och hälsade på henne och jag blev såklart tokkär! Mer Sara-grönt än så här kan det ju knappast bli!




Från AFF och Kappahl hade jag fått en kupong på en valfri body också. Jag hade läst innan på AFF att det var diskussioner om urval och om man var tvungen att köpa annat eller inte, så det är nog en hel del olika kupongformuleringar (och -tolkningar i affären) i omlopp. På min stod bara valfri body. Jag tyckte denna var bedårande söt till en sommarbebbus! Behöver man ha 50? Isåfall kan man komplettera med det om pyret är pluttigt va?


Vi kommer att köpa lite nödvändigheter som babyskydd, "ny" bil, barnvagn innan och en basuppsättning kläder då. Tyvärr hade omgivningen hunnit avyttra det mesta eftersom vår verkstad tagit sån tid, så vi får inte så mycket i andra hand. Det finns någon gammal spjälsäng från makens barndomshem som vi blivit lovade om vi vill ha, och på min sida har vi en vagga som jag gärna vill börja med eftersom den finns kvar.


Tygblöjor


Sen är planen att köpa en uppsättning tygblöjor också. Har "alltid" sagt att det är klart jag ska ha tygblöjor, och nu finns det stort och bra utbud av dom också, så det är definitivt en investering jag kommer att unna oss, sopberget och bebbus rumpa! Tipsa gärna och berätta dina tygis-erfarenheter i kommentarerna. Jag har läst på en del redan, men vill gärna höra fler synpunkter, både för och emot. Vad som inte funkat, vilken sort ni gillat bäst osv. Det ena utesluter ju inte det andra, man kan ha engångs som komplement.


Ha en skön Alla hjärtans dag nu allihopa! Detta var den bästa alla hjärtans jag firat i hela mitt liv tror jag =OD

Sprattel och tygblöjor m.m.

$
0
0
Imorgon är vi halvvägs! Det hade varit idag om inte RUL flyttade oss en dag. Vi får väl fira lite extra vid midnatt... eller inte, för då snusar jag nog gott som vanligt nu... Jag har börjat ha en vakenperiod tidig morgon, vid 4-5 som är lite dryg, men eftersom den inte påverkar dagen och jag kan somna om till slut så får jag leva med det. Annars mår jag toppen nu! Illamåendet har släppt och den enda klassiska krämpan jag har för tillfället är halsbränna då och då. Troligen ganska matstyrd, då den blir värst de dagar jag har större kolisintag. Rena lc-dagar känner jag inte av det alls. Fett må framkalla halsbränna, men det verkar vara i kombination med kolisar. Bara lc-mat får jag inte det av. Gissa förresten vad som funkar mot halsbränna! Jo, jag köpte Gaviscon också på inrådan från omgivningen, men det funkar sådär nja, tar bara udden av det värsta och bara i 2 timmar typ. Däremot min vanliga mirakelkur - FILMJÖLK funkar kanoners! Milt och snällt och håller längre. Jag håller fortfarande på med nertrappning, så vissa dagar blir det bröd och andra potatis och sånt, men i huvudsak är lc-tänket tillbaka. Trött blir jag fortfarande vissa dagar, särskilt dan efter mer uppskruvat tempo, men jag tar det ganska lugnt. Det skapas trots allt avancerat liv, så jag kan vila. Det är lugnt.

Jag känner av lill-sprattel ganska mycket nu, men fortfarande ganska försiktigt och ingenting utifrån än. Tror jag känt någon liten puff bara. Men det kommer väl. Har väl för mycket fläsk det ska puffas igenom + att moderkakan visst låg i framvägg enligt UL. Då skulle man knappt känna alls förrän sent, men inuti känner jag ju en del. Jag har känt vift, pet och sprattel i 4 veckor nu, men det mesta är nog nattetid. Jag brukar vakna till med känslan av att det precis varit disco eller boxningsmatch i magen. Om jag vänder mej i halvdvala från ena till andra sidan kan jag förnimma att det stökas runt också, men jag somnar bort innan jag hunnit känna efter ordentligt (och när jag försöker känna efter ordentligt är det alltid lugnt som filbunkar...). Jag längtar efter att kunna känna mer tydligt, och att Magnus ska kunna känna också. Men det borde ju vara dags snart!

Barnvagn

Förr när jag har gått och önskat barn har jag mest haft fokus på att få känna hur det är att vara gravid. Nu när jag är det så är det lite lite action och det händer mycket mindre än jag hade väntat mej eller något. Jag vet inte hur jag ska förklara det. Men jag är ju rastlös av mig och allt ska hända helst igår. Så jag får stoppa in nya saker att ha fokus på parallellt. Just nu är det väldigt mycket praktiska saker, allt som skaffas när det är första barnet. Det är inte det lättaste att veta vad man "behöver" när man inte provat ett liv med bebis. Man får bara läsa och lyssna och försöka fatta beslut utifrån det.

Vi tror att vi behöver en barnvagn. =OD Jag har sökt runt i forum på nätet och blivit mer förvirrad än klok. Så till slut bestämde jag mig för en modell med lite "nyckelfunktioner" som jag hört flest säga som viktigt. Eftersom vi bor på landet och ska köra grusvägar funkar troligen inte nån sån cityracer-joggingvagn som man knappt vet var man ska stoppa hän barnet! Så det får bli en traditionell vagn. Sommarbebis som jag i möjligaste mån kommer att sussa ute i vagn, vilket ställer krav på en bra liggkorg som är lätt att bädda svalt = stor hård variant helst. Till slut landade vi på Emmaljunga City Cross med Citykorgen med möjligt alternativ Emmaljunga Duo Edge på andra plats. City Crossen vann på att vara lite mindre och lite smidigare OM man nu ska lasta den i bil en massa, och jag är en klenis. Men dyker det upp en Duo till bra pris och skick och i nån mysig färg på Blocket kan det bli en sån istället. Vi kommer alltså att köpa begagnat. Citykorgen brukar finnas för en tusenlapp om det inte finns i CityCross-kitet från början. Sen är det många som puffar för fot-sack, som ingår i duon, men är tillägg till CCn. Det behövs väl isåfall inte förrän framåt vintern, så det känns inte akut att inskaffa. Ja, inte vagnen heller egentligen, vi har ju halva tiden kvar som sagt. Men det skadar inte att hålla koll efter fynd.

Häromdan var vi och tittade i en barnvagnsavdelning här i stan, men jag kände att båda två fick akut hjärnbränna. Det finns så många sorter, men alla ser likadana ut... Och inga Emmaljunga hade de heller, så det projektet gav vi upp rätt snabbt efter att ha provat att knäppa ett babyskydd i och ur basen ett par gånger (ett sånt ska vi också ha och köper nog nytt). Färg har jag sagt inte spelar någon roll - med ETT undantag. Jag vill inte ha en mörkblå barnvagn. Det får faen räcka med våra mörkblåa Volvosar (fast vi ska bara behålla kombin, men just nu har vi två...). Därför läggs det ut många mörkblåa citycrossar just nu... =OD Vit/beige verkar inte så lockande heller... CCn finns i härligt limegrön ;-)

Tygblöjor

Mitt andra stora fokusområde nu är tygblöjor. Jag nuddade vid det i förra inlägget, men nu har jag hunnit börja shoppa på mej lite begagnade provblöjor.



Först fyndade jag All-in-one small av märket OneTex. Dom var billiga och "stod vid kassan" ;-). Inte mitt mest genomtänkta köp kanske, men det bjuder jag på. Jag hade för mig att AIO skulle vara superduperbra just då, tills jag läste lite mer om torktider m.m. Dessutom funkar den här storleken ju bara för pluttisar. Men å andra sidan är det visst en väldig massa kiss- och löst-bajs på just pluttisar så det är säkert ingen nackdel att ha många såna. Vi får se hur dom funkar helt enkelt, inte mer med det.


(Jahapp en felvänd bild till... Så går det när man hotmailar iphonebilder till MacBooken tydligen.)

Mitt senaste fynd från Tradera blev lite snopet när det dök upp igår. Det är 6 stycken BumGenius pocketblöjor som jag gav 300 spänn för. Jag har listat ut att det är 3.0-varianten efter att ha kollat diverse bloggrecensioner. Det som var snopet var att dom var tomma! Jag mailade säljaren och undrade om hon missat att lägga med inläggen. Nu kostar ju inte extra inlägg en förmögenhet som så, men jag hade inte ens reflekterat över att det bara skulle vara "byxan" förrän jag tyckte de kändes väldigt tunna (tänkte först att jag kanske fått deras AIO-variant, men nä, det var bara två tunna tyger i påsen...). BumGenius går inte att köpa "bara byxan" nytt, som t.ex. ImseVimse och såna. Snopet som sagt och värt att hålla koll på vid fortsatta köp. Hade fått svar idag att hon egentligen avsett bara byxan, vilket även hade stått i rubriken, men eftersom jag ändå betalat så pass för dom skulle hon leta fram inläggen, som låg i en annan röjlåda som hon höll på att beta av. Snällt och seriöst!

Jag läser och läser och läser om tygblöjor. ALLA (98% typ) kör med vikblöjor. Jag vill inte det. Jag är skadad av någon mental bild från mitt ekobysboende med en flinande pissig toddler-unge som gick omkring i en dåligt sittande tygslarva och apfula yllebyxor, med lika flinande hippieföräldrar som inte brydde sej... *ryser* Jag vet att det är en orättvis bild, och att den trots allt även är 20 år gammal, MEN vikblöjorna har inte förändrats nämnvärt sedan dess, däremot har det ju då kommit "tygblöjor" som funkar som köpe förutom att du lägger dom i en tvättkorg och kör dom i tvättmaskinen istället för att toppfylla soptunnan.

Ju mer jag läser desto mer förvirrad blir jag, så nu får jag snart sluta läsa och plocka fram magkänslan och bara köra på lite bra recensioner på pocketar som jag tror är vår melodi (men jag har gott om tid att ändra mej...). Tror jag ska prova poops.se också som ser prisvärda ut. Förvaringen av skitiga blöjor råder det också delade meningar om, så det är väl också en sak man får prova sej fram. Vissa säger öppen tvättkorg, andra hink med lock, vissa torkar kissblöjorna upphängda före tvätt. Bajsblöjor kanske man vill ha blötlagda i ättiksvatten före tvätt, men det gällde nog bara vikblöjorna... Den som lever får se helt enkelt.

Jag har 17 blöjor nu som funkar efter babybecket kommit ut - om dom passar just vår bebbla och det går alltid att kränga dom vidare om man vill sen. Jag gillar det miljötänket. Ska köpa ett par sorter till och prova. Möjligen sträcker jag mig även till formsydda med byxa eftersom jag sett en del som har såna om nätterna på storpinkisar.

EC light

Sen har vi då det här med att tolka sin bebis behov. En sak som alltid frustrerat mig som inte är så van vid bebisar och småbarn är när de börjar böka och "krångla" när man håller dom, och man inte förstår vad de vill. Därför tilltalar hela tänket bakom elimination communication mig otroligt mycket! Att dra nytta av våra naturliga signaler att visa våra behov redan som litet skrynkel och låta bebisen slippa ligga i skiten! Med dagens köpeblöjor behöver man ju knappt bry sej om blöjbyten utan ta det när det passar typ. Med röda rumpor och en massa kemikaliepåverkan till följd - men då får man ju börja kleta och smeta med smörj och salvor från början, vilket tilltalar så många lotion-brudar! Det hör liksom till...

Jag tycker inte det är särskilt svårt att läsa av framförallt pinkfia katten Greta här hemma och se när hon egentligen är nödig, men tycker vädret är lite tråkigt. Då blir hon rastlös istället, funderar på var hon ska tjuvpinka och beter sig allmänt kissnödigt. I vinter har vi ställt in låda till henne för att slippa tjuvpinket. Nåväl, djur och människor är mer lika än vi ofta vill tro. Jag tror inte djuren är mänskliga, vilket djurvänner ofta beskylls för. Däremot tror jag att människor är djuriska ;-). Jag kommer att läsa mer om tekniken med EC och försöka hitta en nivå som passar in i vår vardag beroende på hur stora behov vår bebis har och målet är att minska bajsblöjor så mycket det går. Följer pinket med på köpet är det ju bara bonus, men jag tänker göra annat än att stå med bebblan över pottan om dagarna... 

Jag tycker det känns bra att lyssna på min bebis när den försöker kommunicera med mig om sina behov, istället för att bara ignorera och tycka "du har ju blöja på dej" så att man får ta potträningen med stort besvär sen när man inte orkar hålla på med blöjkarusellen längre. Att utnyttja det naturliga systemet istället för att trubba av signalerna. Sen får vi som sagt se vilken nivå det hamnar på och vad vi orkar jobba med. Jag har läst lite berättelser på ett EC-forum om hur det funkat för andra, och det är rätt skön och avslappnad attityd där med barnets behov och villkor i första hand. Ibland funkar det inte, då är det OK. Då pågår annan utveckling och man får ha andra fokus. Jag gillar tänket. Sen kanske jag blir en flinande hippiemamma på köpet, men jag är redan knasig i mångas ögon, det är tur jag inte bryr mig så mycket. Sen kommer det spännande med mat och sånt som nästa steg. Men vi tar den bron när den kommer. Välling v.s mat fick jag en viss förvarning om vid diskussion med maken igår... Jaja, vi får väl se... ;-)

Mina veckosidor 1-9

$
0
0
I år bestämde jag mig för att göra som Rimna gjorde 2011 och scrappa en sida i veckan om veckan som gått. Ambitionen förutom den faktiska sidan har jag försökt hålla ganska låg. Ibland blir det ett foto, ibland 10, beroende på hur mycket som hänt under veckan som gått. För att riktigt få scrappat bestämde jag mig även för att lifta någon annan sida jag gillat i närmsta scraptidning e.d. Allt för att inte sitta och noja en halv evighet när energin äntligen räckt till scrap. De flesta sidorna hittills är gjorda på träffar av olika slag, men jag hoppas komma igång med synkad cyberscrap med Virre, som en annan grundtanke var.

Det som visat sig vara problem, förutom min bristande energi och graviditets-soffkoma har varit att skriva ut bilderna. Det är lite för jobbigt att förbereda en veckas bilder, trots att jag använder ComicLife till kollage, så därför halkar jag ständigt lite efter. Eftersom jag kommit igång med P365 i iphonen finns det iallafall hyfsat med bildunderlag som även hjälper minnet, även om det inte blir foton riktigt varje dag. Nog snackat, här kommer v.1-9 iallafall!



















Om någon undrar har jag skippat planer på separat gravid-album. Det får bli enstaka sidor i vanliga kronologiska albumet om olika fotograferingsvänliga milstolpar o.d. Det blev för svårt att hålla det allmänt utan en massa privata tankar (och jag kände inget eget behov av gravidalbumet, utan det skulle isåfall varit för bebisens skull...) - dessutom hände det ju INGENTING i typ 15 veckor... Så ett vecka-för-vecka-album var för överambitiöst. Jag har även totalt kommit av mig med graviddagbok ungefär av samma anledning, trots att jag beställde hem en sån där enkelt kryssa i symtom vecka-för-vecka-bok å allt. Skrev även lite på AFF i dagboken där om känslor m.m. i början, men nu glömmer jag det också. Så kan det gå.

Linköpings-stim

$
0
0
Det blev väldigt lite scrappat under 2011 för att vara mig. Släktforskandet på uppdrag tog mycket av min pysseltid, men nu känner jag att jag är sugen att köra igång seriöst igen, utöver veckosidorna. Så länge jag har tid och ork iallafall! Malena fick mig att anmäla mig till Linköpingsträffen och jag körde dit för att träffa alla scrapvännerna. Anna smittade med sin höga hastighet redan fredagkväll (men då var jag trött efter bilkörningen och laddade bara mentalt). På träffen på lördagen blev det sedan 9 sidor i rask fart! 2 av dom var v.8-9 som jag redan visat. Urladdningen gjorde att jag bara orkade 3 stycken på söndagen, men jag är mycket nöjd med antalet och resultatet!



Om bigarråträdet som havererade under sin tyngd i somras - scrappade som sagt inte så mycket i fjol, så det blev många 2011-bilder.



Brorsonens student ifjol. Det är väl typ till Student, midsommar och somriga födelsedagar det åker fram blommor till mina sidor. Då känns det befogat. Annars är jag inte blom-tuttenutt som ni vet.



Planen var att tömma spillbitslådan med fyrkantsstansat, men båda stansarna stannade visst hemma, så det blev bara random-bitar istället. Jag älskar spillbitssidor som ni vet! Och små pluttfoton funkar så bra för att inte dölja bakgrunden för mycket.



Inget mästerverk, men en historia jag vill berätta. Satt nära Malenas washi-tapesamling... ;-)



Svååårscrappad sida! Ett gammalt FancyPants-favoritpapper som man inte får förstöra. Så det fick bli en less is more och nuff said-sida...



Gjord till en lift-tävling, men deltog inte eftersom den var på söndagen, och då hade jag hunnit köra hemåt. Ville ha med mig mina alster hem.



Berättelsen om mitt stenparti, som klarat vintern hyfsat. Får kanske bli nya myskmadror, för dom ser döda ut, men det kan jag leva med!



Till masktävlingen, men den var också på söndagen. Måste använda alla mina miljarder legder-papper mer, de är ju så mysiga!!



Var tvungen att scrappa denna historien också och kom ihåg att använda löst material i form av varningslappen som låg med tältet.



Facebook-knyckt bild (med tillåtelse) på fina brorsdottern. Gammalt favo-WA-papper också!

OK, hur många sidor fick jag med MOLN på? ;-)

Bebisförberedelserna fortsätter

$
0
0
I helgen har vi klarat av 25 fullgångna veckor! Nu växer magen så det knakar också, men jag tycker fortfarande jag ser mer tjock än gravid ut, så jag besparar er bilder på magen...

I tisdags lyssnade jag på bebisens hjärta första gången och det var en liten "pigg" bebis med hjärtfrekvens på 154. SF 24 för er som är kalenderbitare och vill jämföra...

Jag är långt ifrån shoppingdåre, det har vi inte riktigt ekonomi till, men eftersom det ju är första barnet och omgivningen är klara med småbarn så får vi skaffa det mesta. Blocket är himla bra! Och sommarens Loppisar kommer att bli undersökta i nya avdelningar man tidigare bara gått förbi snabbt.

Det största projektet (näst efter "ny" bil) har varit barnvagn. Vad ska man ha, vad behöver man, hur mycket kommer den att användas osv. Som jag skrivit tidigare var det bara att bestämma sej utifrån flest "gilla" och rekommendationer som passade med "bo på landet", "grusvägar" och kvalitet typ. För att slippa punktering valde vi en modell med pumpfria hjul och fastnade tillslut för Emmaljunga CityCross. I grundutförandet är det en sittvagn på chassi. Sen köper man till vad man vill ha och behöver i liggdel till småtting, och då rekommenderades Citykorgen som stor och rymlig och lätt att bädda svalt (jämfört med mjuk- eller hårdlift som man ställer ner i sittdelen).



En av mina gravidnojor har varit att jag toktröttnat på SVART! Gravidkläder finns bara i svart, och jag ska vara tjock i SOMMAR! Jag vill inte ha svart! Sen när det skulle väljas vagn fanns det typ svart, svart med svart, svart med grå smala streck och svart med svartvittmönster.... Nä, fy för svart barnvagn! Då köper jag hellre en karamellröd om jag skulle ramla på en sån! Men nu dök denna pärla upp på Blocket. Jag har lånat säljarens bild eftersom jag visst inte lyckats plåta den själv i vettigt ljus. Det är en slags grönblå/aqua-variant med grå/silverdetaljer. Och säljaren ville bli av med vagnen snabbt (trots det låg annonsen ute flera dar! Färgen är nog för knasig eller osvart för vanligt folk ;-)) så priset var trevliga 600 kronor! Vi tvekade ett par dar eftersom vi ju ville ha Citykorgen till och helst köpt paket, men sen bestämde vi oss iallafall och tyckte det var många månader kvar att få tag på Citykorg. Färgen på den spelar ju ingen roll, de ska ju inte användas samtidigt liksom....



När vi körde hem med vagnen kom jag plötsligt på - shit, var ska vi ha DEN nu då??? När den används sen får den såklart bo i vår stora, rymliga hall, men vi behöver ju inte snubbla över den ett halvår i onödan! Den fick bo i vår "skrotrum"/datorrum/bibliotek i ett hörn. Eftersom detta rum används mest av katternas dagvila var det lika bra att bädda vagnen kattvänligt. Vi kommer inte att vara försiktiga med kattexponeringen ändå och utgår ifrån att bebisen inte kommer ut allergisk. Igår hittade jag Greta sovande i vagnen för första, men troligen inte sista gången. Mysigt!

Bevakningen av Blocket efter Citykorg har fortsatt och visst har det funnits liggdelar. I Trelleborg, Helsingborg, Klippan och Malmö... Den närmsta i Karlshamn, men den försvann efter 3 månader och färgen var den ljusa beiga som så lätt ser "skitig" ut + att vi inte hade ärenden väståt... I tisdags fick jag för mej att tassa in på Babyproffsen för första gången på väg hem från barnmorskan. Och springer rakt i famnen på ett utförsäljningsex av en snygg Citykorg.



Grå med blomslingrigt silvrigt tyg, hyfsat ljus, osvart och fin! Konfererade med maken i telefon och vi var överens om att priset var helt OK, särskilt med tanke på vad vi betalat för CityCrossen, och att det var OK att köpa denna ny. Summa för hela vagnen 2000 kronor. Så den fick följa med hem och jag kan släppa barnvagnsbevakningen på Blocket! Skönt att ha kryssat av i listan!



Jag förälskade mig och spontanköpte en spjälsäng på Blocket också när maken ändå var på rymmen. Jag kan ha undanhållit vissa detaljer för honom när jag frågade om det var OK att jag åkte och hämtade en spjälsäng, som färg t.ex... Men det var inga problem med den biten. Spjälsäng är annars en av sakerna vi har blivit erbjudna i gammal 70-talsmodell. Men eftersom jag vill kunna ha sängen bredvid sängen med liten inom räckhåll ville jag ändå ha en som man kan ha ena kanten nedsänkt, och det funkade inte med 70-talarna. Sidorna är alltså inte höj och sänkbara med klämrisk, utan man skruvar fast sidan i nedsänkt läge och där är ändå en liten kant ner till madrassen. De förra ägarna hade haft sängen precis som jag önskar och varit nöjda med funktionen. Och visst är den snygg? ;-)



Jag satte ihop en lista häromsistens när jag höll på att bli knäpp av all planering utan struktur. Den hänger på kylen och är ganska detaljerad i GTD-stil för att man inte ska stå där och ska natta bebisen i vagnen, som fortfarande är tom med inplastad madrass... Ojsan, man kanske skulle haft bäddgrejer till vagnen liksom... =OD 

Jag har en lååång inköpslista till webbutiken Minimundus också, där jag fått många grejer rekommenderade för mig. Men jag avvaktar ett tag till med inköpen. Det enda vi har kvar på "viktigt"-listan, som bör finnas när bebis kommer är babyskydd till bilen. Men det verkar vara ständig kampanj på Brio-skyddet med bas som jag gillar, så det är bara att åka och hämta det när vi vill.



Jag har varit på en shoppingdag med kläder där jag köpte lite nytt och mycket begagnat, så det finns ett litet basförråd med kläder. Bl.a. denna söta dressen för lite kyligare kvällar kanske? Jag har "storsatsat" på bodies som verkar smidigast, men nu har jag läst en del om tryck från body på tygblöjor (ullbyxor ffa) och är osäker på valet... Fast min storsatsning är varken massvis eller särskilt dyr, så det är väl bara att prova sig fram.



Jag har absolut inget emot second hand, särskilt inte med babykläder! Ser bara fördelar med det, eftersom det är litet slitage och dom är vältvättade och mjuka redan. Jag var på Kupan och plockade åt mig "allt som var fint och såg nyttigt ut" i de mindre storlekarna och kom hem med en hel kasse full med kläder. Dessa kostade 155 kronor sammanlagt: 4 par byxor, 5 bodies, 5 pyjamasar (3 med långa ben och 2 med shorts) och en liten tröja, samt en badbyxa för 3 mån som jag inte vet om vi kommer att behöva... Allt så mjukt och gosigt att man vill snusa bebis nuuu!

Tygblöjeprojektet fortsätter också. Väntar mer begagnat med posten, så det blir inlägg om läget när dessa dykt upp också. Går och klappar på dom lite då och då och myser!

Tygisar igen!

$
0
0


Så här är läget i tvättstugan med tygblöjsförvaringen just nu. Nu har allt nytt och begagnat jag shoppat kommit hem + att jag fått lite från söta Malena. Dom svarta korgarna i backarna började jag förvara i, och tryckte bara ner dom i backarna för enkelhetens skull och för att ha färdiga fack...


Nu har jag ett rejält testlager (i lite olika storlekar också) med:

*Pocketblöjor
Dessa består av en blöjbyxa med fuktspärr utåt av PUL eller minky (laminerade tyger med en plastad insida) och ett torrskikt inåt i t.ex. fleece eller frotté. Det finns både naturmaterial som bambufrotté och polyestermaterial av olika slag, bl.a. sånt man har i hockeytröjor (tror det är det som heter coolmax e.d.).
I fickan stoppar man valfritt inlägg, ofta föjer inlägg med vid köp av pocketblöjor. Inlägget behövs alltså för att suga upp vätska, så man kan inte använda pocketblöjorna "tomma". Fördelen med pocket är att man separerar byxa och inlägg vid tvätt och det ger kortare torktid.
Denna sorten har jag flest av eftersom de verkar smidigast på alla sätt. Det som kan strula med denna typen är passformen om man har one-size-blöjor, som man justerar storleken med tryckknappar. Nyfödingar kan vara för pluttiga, så blöjan läcker i benhål m.m.


*Allt-i-ett blöjor
Dessa berättade jag om tidigare. Det har jag 11 stycken som ska funka till ca 6 kilo enligt lappen. Samma princip som pocket, men utan fickan. Istället är inlägget fastsytt i byxan. Jag har nog fått med någon begagnad variant också som är "hybrid", där det både finns ett fastsytt inlägg i och en ficka man kan lägga mer stoppning i om man vill. Ska ta längre tid på sig att torka, men är i gengäld klara direkt från torktumlaren/sträcket om man inte ska ha extra inlägg, rispapper e.d.


*Formsydda
Efter hand som jag läste i forumens tygblöjstrådar såg jag många många som rekommenderade formsydda varianter, särskilt till natten. Detta är "riktiga" tygblöjor, gjorda av "bara tyg". Det kan vara flanell, jersey/collegetröjstyg e.d. utåt och är ofta någon typ av frotté in mot gumpen. Även dessa förekommer med fickor att stoppa extra inlägg i, och man kan lägga inlägg löst i om det inte finns ficka.
Dessa måste man ha en ytterbyxa på, eftersom där inte är någon fuktspärr ytterst.


*Vikblöjor (prefolds och inlägg)
Detta är bara tygstycken i olika storlekar som man antingen snibbviker på något sätt eller bara "limpviker" och lägger i en ytterbyxa. Jag går inte in på detaljer - googla om ni vill veta mer. Jag har fått en hög ImseVimse i 80x80 och 85x85 att prova. Man kan även använda frottéhanddukar, kasserade flanell-lakan m.m. som vikblöjor, och IKEA har visst haft rutvävda tvättlappar som många använde. De har utgått ur sortimentet, men det har kommit en ny sort som jag väntar på rapporter om de funkar.
Prefolds är en variant på vikblöjor eller inlägg där flera lager tyg är ihopsydda, och man kan antingen vika till en blöja runt benen på bebisen, eller limpvika och använda som inlägg. Jag har sytt några prefolds av gamla kasserade t-shirts och tröjor - mest för skojs skull.
Inlägg har jag samlat på mej en uppsjö av olika material. Mikrofiber har jag flest av eftersom dessa följer med BumGeniousblöjorna m.m. Dessa ska man INTE ha direkt mot rumpan eftersom de torkar ut huden, utan de måste ligga i ficka.


*Ytterbyxor
Ytterbyxor och wraps finns antingen i PULtyg eller ylle. PUL-byxor kan användas ett par gånger innan de tvättas, men lär ha en tendens att "lukta unket" ganska snart. Det kan räcka att skölja och vädra.
Ullbyxorna kan sys på samma sätt som dom formsydda med knappar och resår o.d. eller så är de stickade som man behandlar så att dom blir täta. Ullbyxor ska "kissas in" och tovas mer och mer så de blir täta. Tack vare detta har jag föredragit att köpa dom begagnat, så dom förhoppningsvis är inkissade! Ullbyxorna luftas/torkas bara efter användning tills nästa gång och behöver bara tvättas om det blivit fläckar på dom + uppfräschning någon gång i månaden. Ull är ett fantastiskt material som både isolerar, luftar och håller torrt trots att det blir blött! Vi får se om vi klarar av att behandla dom på rätt sätt.



Den här bilden la jag upp på Facebook också. Det är några nya och några begagnade som kom med posten för ett tag sedan. Bl.a. massor med extra mikrofiber-inlägg, vilket man nog inte kan få för mycket av har jag fått en känsla av när jag läser. Jag hoppas Imses timglas-flanellinlägg ska komma till nytta också. De var med i inläggs-annonsen och jag tänkte att naturmaterialsbitar är nog altid praktiskt att ha i reserv om bebblan skulle reagera på fleece e.d. Fast man kanske måste ha ett torrskikt till ovanpå för flanell blir (=känns) väl blött? Å andra sidan är det nog det i vikblöjorna också, och dom har man rakt mot gumpen. Den rosa randiga är formsydd och under den ligger några olika begagnade pockets med olika innermaterial.


Nya: Jag köpte dels ett provpaket med 3 olika pocketblöjor (BG4, Mommy's Touch och FuzziBunz), dels en FuzziBuns i småttingstorlek (FB finns både som one size och i storlekar) och en BG Flip med inlägg från Barnshop.se. Visst är det lite dyrare att köpa helt nya blöjor, men jag ville testa det också. Gillar att det finns provpaket!


Nu har jag sett om reklamationer på PUL-tyget på FBs nyare blöjor i ett av tygblöjsforumen, men jag hoppas jag slipper det. Det verkar vara allmänt problem med släppande laminatskikt i många olika sorters PUL-tyger just nu, så det har väl blivit något haveri i någon tygfabrik... Babylandblöjorna som säljs på Tradera och Blocket för fullt lär också ha kasst PUL-tyg i sig som släpper efter ett par tvättar...


Längst bak skymtar en zoo-mönstrad "pail-liner", alltså en PUL-påse att ha smutsiga blöjor i, i tvätthink. Jag fick tips om IKEAs Lättsam-serie att förvara smutsblöjor i på skötbordet. Hinken har ett fällock, men det är inte tättslutande. Det diskuteras hit och dit i forumen om med och utan tättslutande lock på förvaringen. Vi får helt enkelt prova oss fram till vad vi behöver, hur mycket vi tycker det luktar osv. PULpåsen tvättar man med blöjorna, man tömmer bara ut blöjorna i tvättmaskinen genom att vända påsen ut-å-in när man laddar maskinen. Separera inläggen från pocketblöjor m.m. görs innan man lägger blöjan i påsen/hinken (går att skaka ur om jag förstått det hela rätt, så man kladdar inte med smutsställena). Amningsbajs behövs inte sköljas av om man inte vill blaska med det. Senare bajs skakar man av i toastolen eller ev. duschar av i toastolen om det är kletigt. Är det mycket klet kan man fånga det i rispapper, som man både kan skölja och tvätta om man vill (men inte kasta i toastolen eftersom reningsverken inte blir glada för våtstarkt papper i sina system! - släng eller kompostera istället.)

Här är senaste hemkomsten med begagnat. Det är ullbyxor (stickade gröna) och ullwraps (turkosa), en orange PUL-byxa strl small och en söt formsydd med naturmaterial.

Samma pakethämtning, del 2. Längst bak formsydda i flanell och frotté med extra inlägg som säljaren skickade med snällt! Längst fram 3 st Alvehamns Minky-pocket som jag är lite kär i!



Mitt nya tygblöjsprojekt, nu när jag vet hur stor plats lagret tar ungefär, är att hitta lämplig förvaring till skötbordet som man kan rada upp färdigladdade blöjor i på hyllorna under bädden. Även om allt inte passar från början och kanske ska förvaras i back på annat ställe så länge, så kanske jag kompletteringshandlar sorterna vi trivs med direkt vi vet det och behöver samma plats ändå ungefär... Här en provback från Curver (som finns lock till) fylld med karameller! Jag skulle vilja ha förvaringen aningens bredare men framför allt längre! Jag är även inne på om det skulle funka att stapla i typ "sänglådor" som är stora och grunda. Jag tror inte mellanväggar behövs, men det blir kanske kaos utan? Så det bästa hade varit långsmala backar som får plats 4-5 stycken i bredd på en hylla. Tips någon?




Det här skötbordet (helst begagnat) siktar jag på. Gillar utformningen av hyllorna. Funderar på om 2 såna här per hylla kan funka. Får prova nästa gång jag är på IKEA. De kanske går att stapla på varandra också så det får plats fler per hylla...



Här är f.ö. alla kläder jag shoppat också. Det är mest loppiskläder och lite nytt. Storlekar från 50 - 80 med mest 62 och 68? tror jag det var... En hel del 56 också och några 50or. När man står vid ett loppisbord eller kollar en annons på sjalbarn med priserna 10-20 kronor per plagg är det liksom bara att "ta allt" som ser fint och mysigt och bra ut i hyfsat liten storlek. Översta lilla backen är småttingkläder och understa är lite större storlekar.


Allt ska tvättas minst en gång, det nya någon gång till, men jag avvaktar med tvättandet till senare framåt sommaren för att ha något att sysselsätta mig med då också! Man kan ju alltid shoppa lite mer innan dess också... Svärmor kom förbi när jag packade upp Brunnsparks-loppiskläderna och konstaterade "ojojoj, den här bebisen behöver man minsann inte köpa några kläder till ser jag, så mycket kläder tror jag inte något av mina barn haft....". Sammanlagt har jag lagt en tusenlapp i kläder nu, kanske 1500, där 5-600 är nya kläder. Det tycker inte jag är så farligt. Jag gillar loppis och återbruk! Kommer att återföra mycket tillbaka till systemet sen efter hand också!
Viewing all 124 articles
Browse latest View live